Rośliny na poplony ścierniskowe charakteryzują się krótkim okresem wegetacji i szybkim tempem wzrostu i rozwoju. Dają w krótkim czasie wysoki plon zielonej masy i korzeni, który odznacza się wysoką wartością pokarmową.
Jako międzyplony ścierniskowe uprawiane są takie rośliny jak groch pastewny, łubin wąskolistny i żółty, wyka kosmata i siewna, bobik, seradela, słonecznik, rzepak jary i ozimy, gryka, żyto, rzepik ozimy, gorczyca biała, rzodkiew oleista i pastewna, rzepa ścierniskowa, facelia błękitna, kapusta pastewna oraz trawy – życica trwała i kupkówka pospolita. Dobrym komponentem mieszanek poplonowych, które przeznaczone są do pozostawienia do wiosny, w celu ochrony gleby przed erozją jest wyka kosmata.
Z kolei żyto dzięki właściwościom allelopatycznym ogranicza kiełkowanie i rozwój niektórych chwastów dwuliściennych (szarłat szorstki, komosa biała, palusznik krwawy). Jako międzyplony dobrze sprawdzają się rośliny wytrzymałe na suszę, takie jak facelia, seradela i słonecznik. Poza tym w przypadku słonecznika znajdujące się na powierzchni jego liści związki fenolowe i terpeny zmywane przez opad atmosferyczny lub przedostające się do gleby z rozkładających się liści słonecznika ograniczają wschody komosy białej i innych chwastów.
Na glebach słabszych jako międzyplony mogą być wysiewane: łubin żółty, seradela, facelia, żyto i gryka, która poza tym, że jest rośliną miododajną o wydajności miodowej powyżej 100 kg/ha dzięki wytwarzaniu związków allelopatycznych ogranicza występowanie mlecza zwyczajnego, tojeści, koniczyn, wilczomlecza obrotnego, tasznika pospolitego, szarłatu szorstkiego i rumianu polnego. Gryka, dzięki szybkiemu zacienieniu gleby, wpływa również na ograniczenie występowania innych chwastów. Dodatkowo, analogicznie jak łubiny, poprawia strukturę gleby, poprzez korzystny wpływ na tworzenie agregatów glebowych.
Na glebach średnich jako międzyplony mogą być uprawiane: groch pastewny, słonecznik, łubin wąskolistny, gorczyca biała, rzodkiew oleista i wyka ozima, a na glebach żyznych sprawdza się uprawa bobiku i wyki oraz rzepaku i rzepiku ozimego. Dużą wartością pokarmową odznaczają się rośliny strączkowe. Jednak uprawa międzyplonów jednogatunkowych może stwarzać ryzyko strat w przypadku ewentualnego jej niepowodzenia. Stąd też pewnym sposobem ograniczenia ryzyka jest siew tych roślin w mieszankach wielogatunkowych.
>>> Rośliny w międzyplonie – co, kiedy siać
>>> Zalety międzyplonu ścierniskowego
Przecież od zeszłego roku nie ma możliwości siania poplonu ścierniskowego. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę ale nie widzę sensu pisania nie aktualnego artykułu.