Roślinne “zamienniki mięsa” – żywność ultraprzetworzona, czyli niezdrowa

Zespół naukowców z Wielkiej Brytanii opublikował przegląd badań dotyczących wpływu roślinnych zamienników produktów zwierzęcych na zdrowie człowieka i środowisko w krajach wysoko rozwiniętych. Wniosek: ta “żywność” zawiera mniej kalorii, mniej witamin, mniej mikroelementów i więcej cukru niż mięso – informują FoodFakty

baner kuhn

Wnioski z badań zostały opublikowane na stronie Oxford Academic . Zawiłość zawartych tam stwierdzeń sugeruje, że naukowcy nie są zbyt zadowoleni z efektów badań, jednak nie mogą tego wyrazić wprost.

– Chociaż cała żywność PB pozostaje preferowaną opcją ze względów zdrowotnych, niektóre NPBF mogą stać się użytecznym krokiem w procesie transformacji systemu żywnościowego i diety, funkcjonując jako zdrowa i przyjazna dla środowiska alternatywa dla ABF, jeśli zostaną starannie wybrane – czytamy we wnioskach.

NPBF to „roślinne zamienniki mięsa” a skrót oznacza żywność ultraprzetworzoną, czyli niezdrową – co stwierdzają sami autorzy raportu. Zresztą tak samo klasyfikuje ją Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Nikt by więc jej nie promował, wprost przeciwnie, gdyby nie ideologiczne założenie, że “aby sprostać celom środowiskowym i zdrowotnym, należy zmienić systemy żywnościowe i dietę”.

Baner Samasz

Trudno jest zalecać spożywanie niezdrowej żywności, naukowcy sugerują więc, że nad “roślinnymi zamiennikami mięsa” powinno się jeszcze solidnie popracować, zanim zaoferuje się je ludziom do jedzenia:

– Reformulacja i wzmacnianie mogą jeszcze bardziej ulepszyć NPBF jako realną i skuteczną grupę żywności, która może przyspieszyć przejście na dietę zrównoważoną i zdrową. Jednakże, biorąc pod uwagę dużą zmienność składu odżywczego poszczególnych NPBF, należy wprowadzić szeroką promocję takich produktów i zachować ostrożność. (…) pilnie potrzebne są dalsze badania nad krótko- i długoterminowym wpływem NPBF na zdrowie, aby ułatwić podejmowanie świadomych decyzji w sprawie włączenia NPBF w ramach szerszej strategii zerowej emisji netto i strategii zdrowotnej – podsumowują swoje badania naukowcy.

Podsumujmy i my: spożywanie przez ludzi ultraprzetworzonej niezdrowej żywności jest konieczne, aby Unia Europejska przestała emitować CO2. Przy takim podejściu rzeczywiście osiągnięcie zerowej emisji netto nastąpi bardzo szybko – bo nie będzie miał kto emitować…

SDF baner
Baner KWS

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.