Rosnące także w Polsce tobołki alpejskie (Thlaspi caerulescens) bronią się przed bakteriami gromadząc w liściach ciężkie metale – informuje portal Nauka w Polsce.
Kwitnące na biało tobołki alpejskie należą do rodziny kapustowatych, są zatem spokrewnione z kapustą, rzodkwią, rukwią, lewkonią, gorczycą i chrzanem. Występujące w wielu krajach Europy tobołki lubią gleby bogate w trujące metale ciężkie, na przykład tereny dawnych kopalni. Z gleby czerpią cynk nikiel i kadm, których duże ilości gromadzą w liściach.
Naukowcy z Oxford University wykazali, że gdy w liściach tobołków odkładają się metale, roślina staje się odporna na atak bakterii Pseudomonas syringae. Nie smakuje też roślinożercom. Jak jednak wykazały dalsze badania, bakterie żyjące na tobołkach rosnących w opuszczonej kopalni cynku lepiej tolerują wysoki poziom tego metalu, co świadczy, że ten mechanizm obronny daje się przezwyciężyć.
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl