Rosja zwiększa produkcję jaj i wieprzowiny

W bieżącym roku Rosja zwiększy produkcję. Przynajmniej jaj i wieprzowiny. Takie prognozy na 2015 rok przedstawiła rosyjska agencja analityczna ICAR.

Według prognoz rosyjskiej agencji analitycznej ICAR, w 2015 r. Rosja ma zwiększyć produkcję jaj o niespełna 1% wobec 2014 r. – do 41,6 mld szt.
W 2013 r. wolumen produkcji zmniejszył się do 41,3 mld z 42 mld sztuk w roku 2012. Według ICAR, tendencja spadkowa w ostatnich latach była spowodowana rosnącą liczbą mieszanych gospodarstw produkcyjnych, specjalizujących się zarówno w produkcji mięsa, jak też jaj. Liczba tego typu farm wzrosła z 50 do 66, ponieważ produkcja mięsna była znacznie bardziej opłacalna, stąd producenci jaj przestawili się na wytwarzanie mięsa.

Wzrost produkcji jaj, który jest prognozowany ma być efektem zwiększającym się eksportem tych produktów (w ciągu ostatniego roku wzrósł on o 2/3 – z 284 mln sztuk w 2013 r. do 495 mln sztuk.
Agencja prognozuje również większa produkcję wieprzowiny (+5%). Rosyjski związek producentów trzody chlewnej poinformował, że w ciągu pierwszych dwóch miesięcy 2015 r. produkcja przemysłowa wieprzowiny w Rosji wyniosła 459 tys. ton i była o 9% wyższa niż w tym samym okresie 2014 r. Tak dobre wyniki wystarczyły, aby podwyższyć prognozy, które jeszcze na początku roku mówiły o 2-3% wzroście, teraz zwiększając się do 5%.

W ubiegłym roku przemysłowa produkcja wieprzowiny w Rosji sięgnęła 2,9 mln ton i była o 12% (320 tys. ton) wyższa niż w 2013 r. Teraz zapowiadane jest spowolnienie tego wzrostu z uwagi na ograniczenie pomocy państwa we wdrożeniu nowych projektów w latach 2012-2013. Jednak rosyjski związek producentów trzody chlewnej prognozuje, że produkcja ponownie gwałtownie wzrośnie po 2017 roku, gdy już zostaną wdrożone nowe projekty, zatwierdzone w zeszłym roku. Zdaniem eksperta z ICAR, dalszy rozwój sektora może być jednak utrudniony ze względu na prognozowany spadek  popytu w Rosji w 2015 r.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA