Rosja zaostrza restrykcje wwozowe

0
684

Strona rosyjska rozszerzyła, w odniesieniu do stanu na połowę czerwca 2009 roku, obowiązek dołączania certyfikatów bezpieczeństwa o przesyłki i produkty roślinne pochodzące z Holandii – cebula, gruszki, ziemniaki, rzodkiew, bakłażany, Niemiec – jabłka i Polski – truskawki, wiśnie, pomidory. Dodatkowe certyfikaty będą obowiązywać od 1 października 2009 r.

Od początku 2009 roku Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej zakwestionowała 100 przesyłek m.in. jabłek, kapusty pekińskiej, truskawek, wiśni, pomidorów. Są to wyniki monitoringu pozostałości pestycydów, azotanów i azotynów w towarach roślinnych, przeprowadzonego przez stronę rosyjską i przekazanego 18 września przedstawicielom Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas spotkania konsultacyjnego w Kaliningradzie.

W związku z występującymi przekroczeniami najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, azotanów i azotynów określonych w prawie rosyjskim od 1 października 2009 roku Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej wprowadza dodatkowo obowiązek załączania certyfikatów bezpieczeństwa do każdej partii truskawek, wiśni, pomidorów wyprodukowanych i eksportowanych do Federacji Rosyjskiej z Polski. Zmianie nie uległ dotychczasowy obowiązek dołączania certyfikatów bezpieczeństwa do każdej partii jabłek i kapusty pekińskiej eksportowanych z Polski do Federacji Rosyjskiej.

Strona rosyjska przekazała tez informację, iż w związku z sytuacją dołączenia certyfikatów bezpieczeństwa do partii produkcji, dostarczanej do Federacji Rosyjskiej z państw członkowskich UE, w których zawartość pestycydów, azotanów i azotynów znacznie przekracza najwyższe dopuszczalne poziomy, ustanowione przez ustawodawstwo rosyjskie, Federalna Służba Nadzoru
Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej nie będzie uznawać po 1 października 2009 r. certyfikatów bezpieczeństwa, wydanych przez następujące laboratoria:
1. Lara europe analyses – Departament Qualite securite alimentare” – Francja
2. Antonio Abellan Caravasca SL (Fitosoil) – Hiszpania
3. COEXPHAL Esterban Murillo – Hiszpania”
4. Biolab Ipiros – Grecja.

“””

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności