Rosyjskie służby weterynaryjne i fitosanitarne – Rossielchoznadzor poinformowały o całkowitym zniesieniu zakazu importu mięsa z amerykańskich stanów Connecticut, Massachusetts i Michigan oraz kanadyjskiej prowincji Quebec. Decyzja nastąpiła w związku z poprawą sytuacji związanej z wirusem nowej grypy H1N1.
Rosyjskie władze złagodziły również restrykcje wobec amerykańskiego stanu Illinois i kanadyjskiej prowincji Ontario, ograniczając embargo jedynie do importu żywej trzody i wieprzowiny niepoddanej obróbce cieplnej. Rosja utrzymuje nadal zakaz importu wszystkich gatunków mięsa z Meksyku, krajów Ameryki Środkowej i Karaibów oraz z amerykańskiego stanu Wisconsin. Mniej rygorystyczne zakazy dotyczące jedynie importu żywej trzody i wieprzowiny niepoddanej obróbce cieplnej obejmują amerykańskie stany: Floryda, Illinois, New Jersey, Nowy Jork, Pensylwania, Teksas i Utah, kanadyjską prowincję Ontario, Wielką Brytanię oraz japońskie prefektury Osaka, Hyogo i Shiga. Z dniem 30 czerwca br. do listy dołączyły Chile i Argentyna.