Rosja kupuje cztery razy więcej cukru

Rosja importowała ponad cztery i pół razy więcej cukru białego, niż przed rokiem. Tylko Polska zwiększyła dwukrotnie dostawy tego surowca w tamtym kierunku.

Rosyjski urząd celny podał, że wartość zakupionego z zagranicy cukru spadła o 10% do 58,2 mln $, przy czym import tego surowca był wyższy o 2% od zeszłorocznych styczniowych dostaw i wyniósł 144,7 tys. ton. Średnia wartość celna cukru surowego była o 12% niższa w ujęciu rocznym, wynosząc 402 USD/t.

Import cukru białego wzrósł w Rosji wyjątkowo dynamicznie – aż czteroipółkrotnie do 24,4 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się ponad pięciokrotnie do 14,9 mln $. Jego średnia wartość celna zwiększyła się o 16%.
Według polskich danych, w styczniu 2015 roku wywóz cukru z Polski do Rosji wyniósł 2,8 tys. ton (więcej o 56% r/r) o wartości 1 mln € (+67% r/r). Cukier surowy był sprowadzany wyłącznie z państw nienależących do Wspólnoty Państw Niepodległych.
W omawianym okresie większość (86%) sprowadzanego do Rosji cukru białego pochodziła z krajów WNP. Już w 2014 roku import tego surowca z krajów WNP wzrastał i wyniósł 81% całości importowanego cukru białego, w porównaniu do ok. 30% w 2013 roku. Pomimo niekorzystnej ceny (o 38% drożej niż średnia cena cukru), Rosjanie kupowali cukier z WNP zgodnie z polityką tworzenia wspólnego rynku.
W czwartym kwartale 2014 roku do Europejskiej Unii Gospodarczej Rosji, Białorusi i Kazachstanu dołączyły Armenia i Kirgistan, a od 1 stycznia 2015 roku unia zmieniła nazwę na Euroazjatycka Unia Gospodarcza.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA