Rosja. Dynamiczny wzrost importu cukru

Rosyjski urząd celny podał, że w okresie styczeń-lipiec 2014 roku import cukru surowego wyniósł 502,3 tys. ton i był o 35% wyższy od dostaw w analogicznym okresie 2013 roku. Wartość sprowadzonego cukru wzrosła mniej dynamicznie, o 18% do 214,1 mln $. Średnia wartość celna cukru surowego była o 12% niższa w ujęciu rocznym, wynosząc 426 USD/t.

Import cukru białego wzrósł zaś ponad trzy i pół razy do 187,4 tys. ton, a jego wartość była wyższa pięciokrotnie, wynosząc 123,8 mln $. Średnia wartość celna cukru białego zwiększyła się o 10% do 670 USD/t. Według polskich danych, w pierwszej połowie 2014 roku wywóz cukru z Polski do Rosji wyniósł 11,8 tys. ton (+4% r/r) o wartości 4,1 mln € (-10% r/r). Cukier surowy był sprowadzany wyłącznie z państw nienależących do Wspólnoty Państw Niepodległych.

W omawianym okresie 63% zakupów cukru stanowił cukier surowy. Rok wcześniej jego udział był wyższy o 25 pp. Na uwagę zasługuje struktura importu cukru białego w omawianym okresie – 84% zakupów pochodziło z krajów WNP, w poprzednich latach ich udział był zdecydowanie niższy – w okresie styczeń-lipiec 2013 roku wyniósł 34%. Cukier z krajów WNP kupowano po średnio 26% drożej (około 693 wobec 550 USD/t) niż od innych partnerów handlowych. Mimo tej niekorzystnej różnicy w cenie Rosjanie kupowali jednak cukier właśnie z WNP. Uzasadnionym wydaje się łączyć to z rosyjską polityką tworzenia wspólnego rynku.

FAPA/FAMMU /AT/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności