We Francji jest obecnie 16 400 ekologicznych gospodarstw rolnych (łącznie z fermami w okresie przejściowym). Jest to ilość o 23% większa niż w 2008 r. Średnio co miesiąc w 2009 r. pojawiało się 300 nowych gospodarstw ekologicznych – nigdy jeszcze nie notowano tak szybkiego wzrostu. Łącznie w 2009 r. powstało tyle nowych ferm ekologicznych co w poprzednich siedmiu latach. Obecnie stanowią one 3,2% wszystkich gospodarstw.
Ogółem uprawy ekologiczne zajmują 670 tys. ha, co stanowi 2,5% użytków rolnych we Francji. Według zamierzeń rządu, w 2012 r. ilość ta ma wzrosnąć do 6%. Popyt na produkty ekologiczne we Francji rośnie. W 2009 r. ich wartość stanowiła 2% wartości ogółu zakupionych produktów spożywczych (w 2008 r. – 1,7%). Jednakże 30% spośród nich było importowanych. Ankieta przeprowadzona wśród konsumentów wykazała, że 46% spośród nich kupuje produkty ekologiczne co najmniej raz w miesiącu (w 2008 r. – 44%, w 2007 r. – 42%). 25% konsumentów zamierza zwiększyć zakupy produktów ekologicznych. 75% spośród nich uważa, że produkcja ekologiczna jest rozwiązaniem problemów związanych z zanieczyszczeniem środowiska, a 84% sądzi, że produkcja ta powinna wzrastać we Francji. Produkty ekologiczne kupowane są przede wszystkim ze względu na swoją wysoką wartość zdrowotną. Najczęściej kupowane są ekologiczne owoce i warzywa, następnie produkty mleczarskie, jaja, mięso i pieczywo.
(Agra Europe 2010, nr 2399, s. N/2)
W.M.