W dniach 19-22 lutego br. kampania informacyjna Rolnictwo Ekologiczne” po raz trzeci uczestniczyła w największych na świecie targach branży ekologicznej, targach BioFach w Norymberdze.”
W tym roku stoisko kampanii informacyjnej również zajmowało powierzchnię 200 m2 i podobnie jak w roku ubiegłym znajdowało się naprzeciwko stoiska Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na którym obecne były Urzędy Marszałkowskie oraz polscy producenci żywności ekologicznej.
Tak, jak miało to miejsce na targach krajowych – Polagra Food i Polagra Farma, dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy kulinarne, przygotowane we współpracy ze Stowarzyszeniem Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych “Polska Ekologia” oraz Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego. Podczas prowadzonych przez wszystkie dni degustacji, spróbować można było potraw mącznych, z dziczyzny, wieprzowiny i wołowiny ekologicznej. Zwiedzający mieli również okazję podpatrzeć, w jaki sposób wypieka się chleb, oraz wyrabia się masło i ser. Można było też spróbować polskich specjałów, takich jak pierogi i bigos.
źródło i foto: ARR