Sprzedaż drobiowego mięsa, przetworów i samego żywca, razem wzięta, wzrosła w 2014 roku o prawie 20 procent.
Nasz kraj jest uznawany za potentata w produkcji drobiu. Porównując 2014 r. z poprzednim, sprzedaliśmy za granicę towarów za 1,6 mld euro, czyli 19 procent więcej. Wyeksportowaliśmy w sumie 800 tysięcy ton artykułów drobiarskich. Takie dane przedstawił Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych, w oparciu m.in. o informacje z Ministerstwa Finansów. Warto dodać, że analogicznie za lata 2013/2012 wzrost w ujęciu rocznym wynosił tylko 13 procent. Widać więc, jak systematycznie rośnie nasza branża drobiarska.
89 procent eksportu stanowi mięso drobiowe, co daje niemal 709 ton, czyli 21 procent wzrostu w porównaniu z 2013 r. W ujęciu finansowym, jest to prawie 1,36 mld euro. Dobry postęp zanotowano również w eksporcie przetworów, który wzrósł o 11 procent do 65 tys. ton. Wartościowo rezultat wygląda jeszcze lepiej: prawie 176 mln euro, czyli wzrost o 14 procent.
K. Madeja/Źródło: finanse.wp.pl