Rheobor – nawóz borowy nowej generacji

Bor jest jednym z najważniejszych mikroelementów biorących udział w funkcjonowaniu organizmu roślinnego. Odpowiada m.in. za kwitnienie, lotność pyłku i wiązanie owoców, wpływa na gromadzenie cukrów w burakach cukrowych oraz wiele innych procesów biochemicznych zachodzących w roślinie. Do tej pory w Polsce dostępne były 2 grupy nawozów borowych: boroetanoloamina oraz octaboran sodu.

Rheobor jest nawozem borowym nowej generacji opracowanym przez belgijską firmę ROSIER. Bor w tym nawozie występuje w postaci boranu wapnia, który jest naturalnym składnikiem naszej planety. Nawóz ten występuje w formie stężonej zawiesiny refluidalnej. Jest to pierwszy w Polsce nawóz borowy zawierający bor w tej unikalnej postaci (w momencie pobrania boru uwalniany jest dwutlenek węgla wykorzystywany w procesie fotosyntezy).
Surowce używane do produkcji tego nawozu poddawane są procesowi mikronizacji w wyniku czego powstają mikrocząsteczki nawozu o wielkości ok. 2 µm. Dla porównania aparat szparkowy (stomata) ma wielkość 5-10 µm. Na 1 mm2 liścia występuje (na dolnej stronie) 50-150 aparatów szparkowych. Rheobor jest w pełni bezpieczny dla roślin, środowiska i ludzi.
Ten nawóz borowy nowej generacji nie powoduje fitotoksyczności oraz wykazuje przedłużone działanie w roślinie. Pobierany jest przez liście w ciągu 2 godzin od zabiegu. Po wniknięciu do rośliny ulega dysocjacji do jonów B+++,OH, Ca++, dzięki czemu wszystkie składniki są wykorzystywane w metabolizmie roślin. Szczególnie korzystna dla roślin jest zawartość łatwo dostępnego wapnia, który rośliny wykorzystują do budowy ścian komórkowych. Wapń reguluje także aktywność aparatów szparkowych , dzięki czemu rośliny pobierają więcej dwutlenku węgla niezbędnego do procesu fotosyntezy.
Rheobor polecany jest do stosowania w dawce 2-3 l/ha, 1-2 razy w sezonie w zależności od deficytu boru i rodzaju uprawianej rośliny. Badania polowe wykonane w IHAR O/Bydgoszcz na burakach cukrowych wykazały wysoką skuteczność nawozu w poprawie wysokości i jakości plonów. Plon korzeni po zastosowaniu 2×3 l nawozu wzrósł o ponad 8,5%, a plon cukru prawie o 10%. Wzrosła także zawartość cukru w korzeniach nawożonych buraków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności