Rekordowa wartość eksportu serów z Polski

W pierwszej połowie 2014 roku sery pozostały najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego z 34% udziałem w jego łącznej wartości. W analizowanym okresie wysłano 103,6 tys. ton tych przetworów, czyli o 13% więcej niż rok wcześniej, a wskutek wyższych cen odnotowano 21% wzrost wartości eksportu, która osiągnęła rekordowy poziom 347,9 mln EUR.

ajważniejszym rodzajem wywożonych serów są sery dojrzewające. Ich wywóz stanowił 55% wartości (ponad 191,8 mln EUR) i 48% wolumenu (czyli 49,6 tys. ton) wszystkich serów, jakie w I połowie 2014 roku trafiły z Polski za granicę. Oznaczało to 10% wzrost wartości, przy 3% zwyżce ilości. Drugą istotną kategorię stanowią sery świeże i twarogi. W eksporcie z pierwszej połowy bieżącego roku odnotowano 5% wzrost wartości (do 77,89 mln EUR, jest to 22% udział w eksporcie serów ogółem), zaś wolumen sprzedaży zwiększył się o 6% względem analogicznego okresu 2013 roku do 29,71 tys. ton. Podobną dynamiką cechowały się zwyżki w wywozie serów przetworzonych, gł. topionych (kod PCN 0406 30): wolumen wzrósł o 4% do 22,9 tys. ton, a wartość wzrosła o 8% do 72,17 mln EUR, co stanowiło ok. 1/5 wartości eksportu serów ogółem. Z tytułu wywozu 1,35 tys. ton pozostałych typów serów (z przerostami błękitnej pleśni oraz tartych lub proszkowanych) uzyskano łącznie 6,05 mln EUR. Najważniejszym odbiorcą serów i twarogów z Polski wciąż pozostawała Rosja.
W analizowanym okresie wywóz w tym kierunku wzrósł o 13,4% do 14,5 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 24,1% do 55,8 mln EUR. W pierwszej połowie 2014 roku 16% wysyłanych z Polski serów trafiało na rynek rosyjski (ze względu na wprowadzone przez Rosję embargo nie przewidywany dalszy wzrost eksportu w tym kierunku i oczekiwany jest spadek Rosji z pozycji lidera. Zwiększone zakupy z Rosji przełożyły się na wzrost udziału krajów WNP w strukturze polskiego eksportu mleczarskiego z 16,5% do 19,4%. Pokaźniejsze ilości serów wciąż wysyłane były do krajów Unii Europejskiej, wywóz w tym kierunku stanowił wartościowo 64,6% ogółu eksportowanych z Polski produktów tej kategorii wobec 67,7% przed rokiem, przy niespełna 3% zwyżce wartości do 224,85 mln EUR Drugim krajem pod względem wartości sprowadzanych z Polski serów Czechy, niegdyś główny, odbiorca polskich serów, który najprawdopodobniej powróci na pozycję lidera.

FAMMU/FAPA /AT/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności