Regionalne smaki i smaczki

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania “Dolina Raby” organizuje  konkurs im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2017 roku autorów najlepszych prac poznamy 15 sierpnia 2017 podczas VII Festiwalu Rosołu w Nowym Wiśniczu.

Celem konkursu jest przede wszystkim promocja inicjatyw lokalnych w zakresie oryginalnych publikacji kulinarnych, szczególnie wskazujących na znaczenie lokalnych i regionalnych potraw w życiu społeczności lokalnej oraz ochrona i popularyzacja polskiego, kulinarnego dziedzictwa regionalnego i lokalnego .

Ma on  charakter otwarty. Zgłoszenia może dokonać każdy, w szczególności podmioty, które wydały publikację kulinarną, są jej autorami lub wykazują związek z publikacją. Nagroda przysługuje wydawcy bądź autorowi publikacji.

Jak zaznaczają organizatorzy konkursu nadsyłane prace  powinny zawierać przepisy na potrawy związane z obszarem geograficznym, który charakteryzuje się szczególnymi cechami regionalnymi i lokalnymi.

Publikacje należy nadsyłać na adres stowarzyszenia do 21 lipca 2017 r. (data wpływu do biura), przesyłając formularz zgłoszeniowy drogą mailową na adres biuro@dolinaraby.pl i przynajmniej jeden egzemplarz publikacji na adres biura LGD „Dolina Raby” Chrostowa 1B, 32-742 Sobolów.

Źródło: LGD