W swoim marcowym raporcie amerykański departament rolnictwa dokonał większych niż oczekiwano cięć produkcji argentyńskiej kukurydzy i soi, a także większej redukcji zapasów końcowych pszenicy na świecie.
Amerykanie w ostatnim raporcie WASDE obniżyli znacznie, bo aż o 20 proc. swoje szacunki dotyczące produkcji soi w Argentynie, a w przypadku kukurydzy o 15 proc. Od grudnia USDA obniżyło prognozy produkcji w Argentynie o 27 proc. w przypadku kukurydzy i o 33 proc. w przypadku soi.
Ze względu na skrajnie niekorzystne warunki atmosferyczne wskaźnik zdrowia wegetatywnego dla argentyńskich upraw soi jest najniższy w tym stuleciu, podczas gdy wskaźnik suszy jest blisko najwyższego poziomu od dwóch dekad.
Słaba produkcja soi w Argentynie pomogła obniżyć szacunki USDA dotyczące światowych zapasów soi na koniec sezonu 2022/23 o 2 proc. w stosunku do prognozy z lutego. Pomocą w zrównoważeniu słabej produkcji Argentyny są spodziewane rekordowe zbiory soi w Brazylii.
W przypadku Stanów Zjednoczonych USDA obniżyło swoje szacunki dotyczące końcowych zapasów soi do najniższego poziomu od siedmiu lat, ponieważ eksport został zrewidowany nieco w górę. Eksport soi z USA wyprzedził historyczne trendy od zeszłej jesieni. Z kolei eksport kukurydzy ze Stanów Zjednoczonych był słaby od miesięcy, a USDA obniżyło swoje szacunki dotyczące eksportu o 4 proc.
Natomiast w przypadku pszenicy globalnie amerykanie w marcowym raporcie zmniejszyli stan zapasów końcowych w bieżącym sezonie z 269,34 mln ton do poziomu 267,2 mln ton. Nieznacznie z kolei zrewidowano w górę globalne zapasy kukurydzy z 295,28 do 296,46 mln ton.