QAFP to symbol najwyższej jakości

O certyfikacji kolejnych produktów z oferty oraz o wyjątkowych walorach wędlin ze znakiem QAFP opowiada prezes Zakładów Mięsnych „Łmeat-Łuków” S.A Grażyna Prokopiuk.

Milena Zacharzewska: Pani Prezes, ZM Łuków przystąpiły do Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Dlaczego? Czy systemy jakości żywności to przyszłość dla zakładu?
Grażyna Prokopiuk: Działalność Zakładów Mięsnych „Łmeat-Łuków” S.A. opiera się na strategii, której podstawą są najwyższe standardy jakości. Staramy się ciągle udoskonalać naszą ofertę, różnicować asortymenty, zdobywać nowe certyfikaty – wszystko po to, by wzmocnić zaufanie Klientów do naszej firmy i sprostać ich rosnącym wymaganiom. Jednym z działań, dzięki którym realizujemy naszą strategię najwyższej jakości jest pozyskiwanie istotnych z punktu widzenia Klienta certyfikatów i wyróżnień, świadczących o wyjątkowych walorach naszych wyrobów, nie tylko tych smakowych, ale i jakościowych. System QAFP, do którego przystąpiliśmy przechodząc szereg kontroli na każdym etapie produkcji to prestiżowe wyróżnienie. Znakiem mogą być bowiem oznaczone tylko produkty spełniające restrykcyjne wymagania, dzięki czemu Klienci mają absolutną pewność, że wybierając wyroby z etykietą QAFP nabywają wyjątkową jakość.
MZ: Czy droga do uzyskania certyfikatu była trudna? 
GP: Mimo iż certyfikacja w ramach systemu QAFP odbywa się z uwzględnieniem najdrobniejszych szczegółów, a pod ocenę brane są wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego, począwszy od hodowli, żywienia zwierząt i warunków ich chowu, skończywszy na magazynowaniu i sprzedaży gotowych produktów, sam proces uzyskania wyróżnienia nie był trudny, gdyż nasz asortyment z założenia odznacza się wysoką jakością. Aktualnie Systemem Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP zostały objęte trzy produkty – kiełbasa krakowska sucha, kiełbasa żywiecka, kiełbasa podwawelska ekstra. Wymienione wędliny od lat produkujemy według starych receptur opierających się na dawnych normach i wymaganiach branżowych. Charakteryzują się one wyjątkowym smakiem i szczególnym aromatem, bardzo wysoką zawartością mięsa, ale przede wszystkim najwyższą jakością, dzięki czemu zadowolą nawet najbardziej wymagających konsumentów.
MZ: Jakie jest zainteresowanie ze strony konsumentów tymi produktami? 
GP: Obecnie konsumenci dokonują coraz bardziej świadomych wyborów zakupowych – czytają etykiety, zwracają uwagę na zawartość mięsa w produktach, wybierają wartościowe, docenione i wyróżnione przez ekspertów wyroby. Coraz częściej jakość stawiają przed ceną. Symbol QAFP na opakowaniu, jest bardzo istotną informacją – oznacza, że produkt spełnia szereg restrykcyjnych wymogów. Wyroby z certyfikatem QAFP są więc chętnie wybierane przez konsumentów, ponieważ są gwarancją wysokiej jakości, bezpieczeństwa i bogatego smaku tradycyjnych wędlin. Bardzo nas to cieszy, ponieważ sformułowana przez nas strategia rozwoju oparta jest na dbałości o najwyższe standardy na każdej płaszczyźnie działalności.
MZ: Gdzie możemy nabyć wędliny ZM „Łmeat–Łuków” ze znakiem QAFP? Czy ze względów cenowych są one dostępne dla przeciętnego konsumenta?
GP: Ceny produktów odznaczonych QAFP kształtują się na nieco wyższym poziomie niż ceny niecertyfikowanych produktów, ale wynika to nie z samego wyróżnienia produktu znakiem, a z jego wysokiej jakości. Jednym z założeń Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności jest rozpowszechnienie wartościowych produktów wśród jak największej liczby konsumentów, z tego względu produkty odznaczone certyfikatem QAFP dostępne są w ponad 160 sklepach firmowych Łukowa oraz w bardzo wielu sklepach ogólnospożywczych. Obserwujemy bardzo duże zainteresowanie tymi produktami w sieciach handlowych oraz w wiodących hurtowniach mięsnych, do których dostarczamy nasze produkty.  
MZ: Czy Łukowskie Zakłady zamierzają rozszerzać ofertę produktów Premium ze znakiem QAFP?
GP: „Łmeat-Łuków” S.A. to zakład z 40-letnią tradycją, więc nasza oferta obfituje w asortymenty wyprodukowane według dawnych, branżowych receptur, które jednocześnie spełniają normy systemu QAFP. Dbając o zadowolenie naszych Klientów, stale poszerzamy wachlarz asortymentów, również z grupy Premium. W najbliższym czasie planujemy powiększyć grono produktów certyfikowanych, dlatego zaczęliśmy przygotowania do certyfikacji znakiem QAFP kolejnej grupy wyrobów. Tym razem będą to szlachetne, tradycyjne wędzonki oraz wysokomięsne konserwy o ugruntowanej pozycji na rynku, znane od lat i lubiane przez naszych Klientów. 
MZ: Czy było warto przystąpić do Systemu?
GP: Owszem – angażowanie się w przedsięwzięcia mające na celu uhonorowanie wysokiej jakości jest niezwykle istotne dla zakładu produkcyjnego z tak długą tradycją produkcji wędlin i konserw. Nasze wyroby z certyfikatami jakości QAFP reprezentują wszystkie najlepsze cechy dobrej żywności – bezpieczne pochodzenie, niezwykłe walory smakowe. 
Dziś na ryku wędlin można spotkać dziesiątki produktów o nazwach krakowska sucha czy żywiecka, których jakość ma niewiele wspólnego z wyrobami sprzed lat. Decyzja o certyfikacji QAFP okazała się bardzo trafna, ponieważ oznakowanie naszych wyrobów znakiem QAFP dało nam możliwość ich wyróżnienia oraz, w sposób zrozumiały i przyjazny dla konsumenta, wyeksponowania na opakowaniu wyjątkowej jakości produktów. 
 

ZM „Łmeat Łuków” S.A.

Historia Zakładów Mięsnych „Łmeat-Łuków” rozpoczęła się w 1973 roku. Dziś zakład jest jednym z najnowocześniejszych producentów w branży mięsnej.
Firma ma ugruntowaną pozycję na rynku krajowym – jej produkty dostępne są zarówno w sklepach firmowych, jak również w sieciach na terenie całej Polski. Ponadto zakłady z Łukowa posiadają uprawnienia eksportowe, m.in. na rynek rosyjski, amerykański, kanadyjski czy japoński.
W 2012 roku Zakład przeszedł szereg kontroli związanych z uzyskaniem certyfikatu Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP w zakresie wędlin. Obecnie znakiem Systemu QAFP oznaczone są kiełbasa krakowska sucha, kiełbasa żywiecka, kiełbasa podwawelska ekstra. Trwają także procedury mające na celu rozszerzenie asortymentu produkowanego w Systemie o kolejne wyroby.
System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP powstał w 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Znak obejmuje kulinarne mięso wieprzowe, drobiowe i wędliny. Wyroby z certyfikatem dostępne są w ponad 1000 sklepów w całej Polsce.
Milena Zacharzewska