Francuskie drobiarstwo przeżywa poważny kryzys. Z powodu ptasiej grypy od listopada 2021 roku Francja zlikwidowała ponad 16 milionów sztuk drobiu. Jak podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz szczyt epizoocji grypy ptaków określono na marzec tego roku, ale wirus cały czas obecny jest w terenie, choć widoczne jest spowolnienie rozprzestrzeniania choroby.
– W tym sezonie grypowym we Francji na dużą skalę likwidowane były nie tylko stada kaczek w regionach specjalizujących się w produkcji drobiu wodnego, ale również pozostałe gatunki. Z powodu masowych ubojów ucierpieli francuscy producenci jaj konsumpcyjnych, tracąc znaczną część stad towarowych, co istotnie ograniczyło podaż jaj konsumpcyjnych na rynku wewnętrznym – informuje KIPDIP.
Dotarliśmy do oficjalnych danych, które wskazują na 1400 ognisk u drobiu, w tym około 850 w departamencie Vendée w zachodniej Francji, regionie uważanym za strategiczny dla francuskiej branży drobiarskiej.