We Francji wykryto i potwierdzono ognisko wyjątkowo zjadliwego wirusa ptasiej grypy H5N1.
Potwierdzono już wystąpienie ogniska wysoko zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 we Francji. Zakażenie zostało wykryte 24. listopada w stadzie kurcząt brojlerów i kur niosek w małym, przydomowym gospodarstwie w departamencie Dordogne, w regionie Akwitania, w południowo-zachodniej części Francji.
W stadzie padły 22 sztuki drobiu, pozostałe 10 musiało być poddanych ubojowi. Na miejscu wprowadzono też strefy zapowietrzone i zagrożone. Zostały podjęte też inne środki ochronne, zgodne z unijnymi wymogami. Minister rolnictwa Francji Stéphane le Foll podjął decyzje o uruchomieniu krajowego planu zwalczania ptasiej grypy, w tym również obserwacja dzikiego ptactwa w regionie zakażenia.
Francuski minister rolnictwa podkreślił również, że spożycie produktów drobiowych, w tym mięsa i jaj są w pełni bezpieczne dla zdrowia.
Ptasia grypa we Francji ostatni raz była wykryta w 2007 roku. Jak zauważa FAMMU/FAPA, szczep H5N1 spowodował w ostatnich latach znaczne straty u drobiu w Azji i na Bliskim Wschodzie. W ciągu ostatnich 12 lat w 15 krajach odnotowano 650 przypadków zachorowań wśród ludzi spowodowanych tym właśnie wirusem. Powodem był zazwyczaj kontakt z zakażonym drobiem. Śmiertelność wynosiła ok. 60%. Po potwierdzeniu ogniska ptasiej grypy, niektóre kraje np. Egipt i Japonia wprowadziły tymczasowy zakaz importu drobiu i produktów drobiowych z Francji.
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA