Ptasia grypa również w Kanadzie

Po raz pierwszy od 2004 r. potwierdzone zostało wystąpienie ptasiej grypy w Kanadzie. Chorobę zanotowano na fermie hodowlanej brojlerów w prowincji Saskatchewan. Padły 504 koguty. Zakaz importu drobiu z tej prowincji wprowadzono w USA, Japonii i Unii Europejskiej.

W Polsce również odnotowano ogniska ptasiej grypy. W sobotę w dwóch gospodarstwach indyczych w Uniejewie i Myśliborzycach w gminie Brudzeń Duży pod Płockiem wykryto wirusa H5N1. Prewencyjnie zagazowano drób z ok. 30 gospodarstw rolnych. Wcześniej zagazowano i skierowano do utylizacji 9.200 indyków. Unia Europejska nałożyła embargo na eksport drobiu z 5 powiatów, które położone są blisko tzw. obszaru zapowietrzenia.
Za nim wykryto obecność wirusa, prawie 300 kg mięsa trafiło do sprzedaży. Sanepid opublikował listę sklepów, do których trafił zakażony produkt.
Specjaliści ds. żywienia uspakają, że wirus H5N1, nie jest groźny dla ludzi. Ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza, a więc podczas zwykłej, domowej obróbki termincznej (smażenie, gotowanie).
Resort rolnictwa, uważa, że pojawienie się ptasiej grypy w Polsce, powinno skłonić hodowców i producentów do większej ostrożności. Po za tym minister rolnictwa, obiecał, że zarówno hodowcy jak i przetwórcy otrzymają odszkodowania za straty poniesione przez pojawienie się ptasiej grypy.
Produkcja drobiu w 2007 roku ma wynieść ok. 1 mln 100 tys. ton. Ponad 60% z tego trafia na eksport do UE.

źródło: CBR
(Agra Europe 2007, nr 2279, s. N/7)
W.M. oraz MS
Wrp.pl