Ptasia grypa opanowuje Francję

Wysoce zjadliwe wirusy ptasiej grypy u drobiu we Francji rozprzestrzenia się w wyjątkowo szybkim tempie. Jeszcze w grudniu liczba ognisk w tym kraju wzrosła do trzydziestu.

Wysoce zjadliwe wirusy ptasiej grypy H5N1, H5N2 i H5N9 oraz łagodniejszy H5N3 wykryto we Francji już w trzydziestu przypadkach. Jak podaje FAMMU/FAPA, epidemia rozprzestrzeniła się teraz na odległość ponad 400 km – z gospodarstw położonych w pobliżu granicy z Hiszpanią do Limoges, w regionie Limousin, w środkowej części kraju.

W związku z powyższym we Francji przymusowemu ubojowi zostały poddane dziesiątki tysięcy kaczek, kurcząt, perliczek i innych gatunków drobiu. Jak podają francuskie władze, żaden z podtypów witrusa występujących na terenie Francji, nie zagraża ludziom. Niepokojący jest jednak fakt, że wirus tak szybko się rozprzestrzenia.

Światowa Organizacja ds. Zdrowia Zwierząt (OIE) zauważa, że jeszcze niegdy nie zdarzało się, żeby jednocześnie występowało kilka podtypów wirusa w jednym czasie, które tak szybko się rozprzestrzeniają. Dlatego możliwe jest, że wirus zmutował z nieodkrytego wcześniej serotypu o niskiej zjadliwości w różne serotypy wysoce zjadliwe. Możliwe jest też, że nastąpiła wymiana genów między różnymi serotypami.

W związku z epidemią wirusa ptasiej grypy we Francji, m.in.Chiny, Japonia, Korea Płd., Tajlandia, Algieria, Maroko, Tunezja i Egipt wprowadziły tymczasowe zakazy importu drobiu i produktów drobiowych z tego kraju.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA