Ptasia grypa nie odpuszcza; kolejne ogniska w naszym kraju

dig

Grypa ptaków nadal bezlitośnie daje o sobie znać. Stwierdzono już 18 i 19 ognisko tej choroby w naszym kraju w tym roku.

18 w tym roku ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) wykryto w gospodarstwie utrzymującym 13 695 indyków rzeźnych. Gospodarstwo zlokalizowane jest w miejscowości Losy, w gminie Lubawa, powiat iławski, woj. warmińsko-mazurskie.

Natomiast 19 ognisko HPAI stwierdzono w gospodarstwie utrzymującym 7 480 kur niosek w wieku 87 tygodni. Gospodarstwo zlokalizowane jest w miejscowości Kiełpiny, w gminie Siedlec, powiat wolsztyński, woj. wielkopolskie.

– W gospodarstwach, w których stwierdzono chorobę, zostały wdrożone wszelkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia HPAI, określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków. Wokół ognisk choroby w promieniu 10 km zostały wyznaczone obszary zapowietrzone i zagrożone – informuje Główny Inspektorat Weterynarii.

Przypominamy, że grypa ptaków należy do chorób zwierząt listy OIE jako niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodować śmiertelność do 100%. Na zakażenie wirusami grypy ptaków podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych (drób), jak i dzikich wolno żyjących.

Wirusy grypy ptaków mogą zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni. Dlatego tak ważne jest podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie.

– Zakażenie następuje głównie drogą oddechową i pokarmową. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, ściółkę, sprzęt i środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy ptaków odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty może przyczynić się do rozprzestrzeniania choroby – mówi Karina Ostrowska z Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności