fbpx

 Przyczyny żółknięcia liści zbóż

Przyczyny żółknięcia liści zbóż są różnorodne. Najczęściej powodowane są niedoborem składników pokarmowych bądź niekorzystnymi właściwościami gleby, ograniczającymi rozwój korzeni. Następstwem jest gorsze zaopatrzenie roślin w wodę i składniki pokarmowe. 

Powodem żółknięcia może też być przyorana grubsza warstwa słomy, utrudniająca przepływ i podsiąk wody oraz rozwój korzeni. Poza tym powstające podczas jej rozkładu związki fenolowe, oddziałujące toksycznie na młode siewki zbóż.

Żółte zboże – przyczyną jest często monokultura zbóż

Jednak główną przyczyną żółknięcia jest zazwyczaj częsta uprawa zbóż po sobie (monokultura), co skutkuje porażeniem (zwłaszcza pszenicy i jęczmienia) przez zgorzel siewek i choroby podstawy źdźbła i  korzeni.

Można temu w pewnym stopniu przeciwdziałać, nie tylko przez wprowadzenie do zmianowania roślin z innych rodzin botanicznych, ale także przemienne następstwo zbóż ozimych i jarych, przedzielone uprawą międzyplonów (gorczycy, rzodkwi, facelii, gryki, strączkowych).

Jęczmień (rzadziej pszenica i pszenżyto) mogą być też porażane przez wirusa żółtej karłowatości jęczmienia, przenoszonego jesienią i/lub wiosną przez mszyce. Patogeny tej choroby uszkadzają także korzenie, co utrudnia pobieranie wody i składników pokarmowych.

Przyczyną żółknięcia bywa także zbyt głęboki, a zwłaszcza gęsty siew, co powoduje konkurencję roślin o wodę, światło i składniki pokarmowe.

Przyczyną żółknięcia są też niedobory składników pokarmowych

Główną przyczyną żółknięcia liści zbóż, mogą też być zbyt kwaśne, rzadziej alkaliczne gleby. W glebach kwaśnych występuje zwykle niedobór przyswajalnych form P, K, Mg, S, Mo i B, zaś nadmiar Al., Mn i Fe.

Z kolei w alkalicznych niedobór: P, Mg, Mn i Fe, niekiedy także Cu i Zn.

Przyczyny niedoboru poszczególnych składników w roślinach (mimo ich wnoszenia do gleby) i związanego z tym żółknięcia starszych (dotyczy N, K i Mg) lub młodszych liści (Ca, S, Cu, Zn, Mn i Fe) można tłumaczyć następująco:

  • niedobór N może wynikać z nadmiaru opadów (łatwe wymywanie, zwłaszcza azotanów); przyorania dużych ilości słomy, jeśli nie wniesiono odpowiedniej dawki N dla jej prawidłowej mineralizacji; niskiej zawartości materii organicznej w glebie, spowodowanej rzadkim stosowaniem nawozów naturalnych i organicznych,
  • niedobór P wynika często z niewłaściwego pH gleby (optymalne w zakresie 5,6-6,8) lub niskich temperatur (poniżej 12 st. C). Typowy symptom niedoboru to fioletowo-różowe przebarwienia dolnej części łodyg i liści. Poza tym są one mniejsze, wąskie (wydłużone), osadzone pod ostrym kątem (strzeliste).
  • niedobór K może być powodowany niskim pH gleby, ale też nadmiarem Ca, sporadycznie Mg (efekt antagonizmu); łatwym wymywaniem z gleb lekkich oraz gorszą dostępnością ze zwięzłych (ilastych i gliniastych),
  • niedobór Mg występuje zwykle przy nadmiarze K lub Ca w glebie (efekt antagonizmu), także w glebach lekkich i kwaśnych (łatwe wymywanie) oraz przy niskich temperaturach i dużych opadach,
  • niedobór Ca i związane z tym niskie pH gleby, aktywizuje wolne związki glinu w glebie, który ogranicza rozwój korzeni, zwłaszcza najmłodszych (włośnikowych). Najbardziej wrażliwy na niedobór Ca i niskie pH jest jęczmień i pszenica,
  • niedobór S występuje zwykle na lekkich, przepuszczalnych i kwaśnych glebach, z których jest łatwo wymywana, poza tym ubogich w materię organiczną (główne źródło zasilania). Więcej S i Mg znajduje się zwykle w głębszej warstwie gleby, skąd mogą je pobierać rośliny lepiej ukorzenione,
  • niedobór Cu występuje zwykle w glebach z wysoką zawartością materii organicznej, gdzie jest z nią silnie związana i niedostępna dla roślin, poza tym na glebach alkalicznych (pH powyżej 7,2) oraz kwaśnych (pH poniżej 5),
  • niedobór Zn występuje zwykle w glebach obojętnych, a zwłaszcza alkalicznych, poza tym kwaśnych (pH poniżej 4,5) oraz z wysoką zawartością P,
  • niedobór Mn występuje w glebach o wysokim pH i maleje wraz ze spadkiem tego wskaźnika. W glebach kwaśnych, zlewnych, zaskorupionych, zalanych wodą – Mn występuje w formie łatwo przyswajalnej i jest pobierany w dużych, niekiedy nadmiernych ilościach. Przykładem jest lepszy wygląd roślin w śladach kół, gdzie ugnieciona gleba jest mniej napowietrzona i bardziej uwilgotniona,
  • niedobór Fe w zbożach praktycznie nie występuje, a jeśli tak to głównie w glebach o wysokim pH, np. rędzinach lub innych, gdzie wysiano duże dawki Ca.
Baner SFD - aktualizacja 29.10.2024

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.