Komisja Europejska i państwa członkowskie przyjęły Europejski Przewodnik dobrej praktyki produkcji materiałów paszowych. Po przyjęciu w 2005 r. rozporządzenia UE ustanawiającego wymagania dotyczące higieny pasz (183/2005), które zachęciło do rozwoju kodeksu dobrej praktyki w zakresie higieny i zasad HACCP w sektorze pasz, Europejskie Stowarzyszenie Przemysłu Skrobi (AAF) oraz Europejska Federacja Przemysłu Olejarskiego i Pasz Białkowych (FEDIOL) wspólnie opracowały Przewodnik zawierający wytyczne dla poszczególnych sektorów.
Przewodnik został przygotowany w ramach Europejskiej Platformy Składników Paszowych (EFIP) oraz w porozumieniu z Europejską Federacją Producentów Pasz (FEFAC). EFIP został utworzony w celu oceny przewodników poszczególnych sektorów, umożliwienia wymiany doświadczeń, współpracy. Stanowi on także źródło wskazówek dla wszystkich swoich członków w sprawie wykonania rozporządzenia dot. higieny pasz oraz systemów zapewnienia bezpieczeństwa.