Przewodnik dobrej praktyki

0
308

Komisja Europejska i państwa członkowskie przyjęły Europejski Przewodnik dobrej praktyki produkcji materiałów paszowych. Po przyjęciu w 2005 r. rozporządzenia UE ustanawiającego wymagania dotyczące higieny pasz (183/2005), które zachęciło do rozwoju kodeksu dobrej praktyki w zakresie higieny i zasad HACCP w sektorze pasz, Europejskie Stowarzyszenie Przemysłu Skrobi (AAF) oraz Europejska Federacja Przemysłu Olejarskiego i Pasz Białkowych (FEDIOL) wspólnie opracowały Przewodnik zawierający wytyczne dla poszczególnych sektorów.

Przewodnik został przygotowany w ramach Europejskiej Platformy Składników Paszowych (EFIP) oraz w porozumieniu z Europejską Federacją Producentów Pasz (FEFAC). EFIP został utworzony w celu oceny przewodników poszczególnych sektorów, umożliwienia wymiany doświadczeń, współpracy. Stanowi on także źródło wskazówek dla wszystkich swoich członków w sprawie wykonania rozporządzenia dot. higieny pasz oraz systemów zapewnienia bezpieczeństwa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności