Przetwory mleczne odnotowują spadki cen

Początek listopada br. na aukcji Fonterry przyniósł znaczne obniżki cen wszystkich produktów.

3 listopada 2015 roku na aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT) odnotowano drugi z rzędu spadek średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych. Warto podkreślić, ze nastąpiły tu spadki cen wszystkich oferowanych artykułów. Najbardziej potaniały kazeina, masło i pełnotłuste mleko w proszku.
 
Jak zauważa FAMMU/FAPA, średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych spadła do poziomu 2,57 tys. USD/t, była więc o 6% niższa względem poprzedniego przetargu (o 49,05% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu). 
 
Ceny OMP sprzedawane było średnio o 7,3% taniej niż na poprzednim przetargu (20 października). Jego cena wynosiła 2,02 tys. USD/t  (za kontrakty na styczeń i luty 2016 r. płacono nawet o ponad 9% mniej niż przed dwoma tygodniami). „Za tonę tego przetworu mlecznego płacono średnio o 249 USD mniej niż przed miesiącem (na przetargu 6 października 2015 r.). W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 8,9% niższą względem poprzedniej aukcji, 2,45 tys. USD/t (za kontrakty na grudzień 2015 roku płacono nawet o 17,2% mniej niż przed dwoma tygodniami).” – podkreśla FAMMU/FAPA. 
 
Również ser cheddar potaniał – odnotowano tu 5,6% zniżkę cen – do poziomu 2,99 tys. USD/t.
 
Analitycy Fonterry uważają, że powyższe spadki cen to efekt korekty po czterotygodniowych dynamicznych podwyżkach, związanych z ze zmniejszeniem wolumenu dostępnych produktów. Prognozują oni więc, że być może już wkrótce powróci tendencja wzrostowa cen na aukcji Fonterry. 
 
Produkcja nowozelandzkiego koncernu w bieżącym sezonie ma być według prognoz o 5% niższa niż przed rokiem. Pojawiły się również przewidywania, że w całej Nowej Zelandii w tym czasie produkcja ma spaść o 10%.
 
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA