fbpx

Przedświąteczne ożywienie na rynku wieprzowiny

W większości krajów Unii Europejskiej jeśli chodzi o tuczniki przeważa trend boczny. Jak informuje POLPIG, z jednej strony popyt zmniejsza się ze względu na kolejne obostrzenia, z drugiej rośnie przedświąteczne zainteresowanie mięsem, choć znaczenie tego drugiego czynnika ma w najbliższych tygodniach wzrastać.

Jak informuje POLPIG, na kluczowym niemieckim rynku podaż żywca wieprzowego jest coraz mniejsza, a nadwyżka w rzeźniach została już zagospodarowana. To dobre informacje, ponieważ czynniki te powinny zwiększać presję na wzrost cen. Już teraz cena w stosunku do zeszłego tygodnia wzrosła z 1,20 do 1,23 EUR/kg, choć nie wszystkie rzeźnie uznały podwyżki.

Optymizm w Niemczech przełożył się na ceny w Polsce, gdzie w klasie E można otrzymać 6 zł/kg. POLPIG informuje z kolei o niepewnej sytuacji w nieco innym kontekście.

– W końcówce roku może nastąpić załamanie w łańcuchach dostaw żywca od tych producentów, którzy nie posiadają zatwierdzonego planu bezpieczeństwa biologicznego, a wcześniej sprzedawali świnie do rzeźni zlokalizowanej poza strefą II i III. Rzeźnie te nie będą miały więc dostępu do surowca z takich gospodarstw, a rolnicy mogą mieć problemy w zbyciu świń w obrębie strefy II lub III – czytamy na stronie organizacji.

Czy dojdzie do załamania rynku zależy od odsetka rolników, którzy nie zatwierdzą planów bezpieczeństwa biologicznego – informuje POLPIG.

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.