fbpx
Strona głównaCenyRynek mięsaPrzedstawiciele branży drobiarskiej apelują do premiera

Przedstawiciele branży drobiarskiej apelują do premiera

Branża drobiarska skierowała list otwarty do premiera RP Mateusza Morawieckiego, w którym domaga się równych warunków konkurencji z europejskimi i światowymi potęgami.

– Chcemy być ambasadorem polskiej jakości za granicą. Nasze produkty docierają na coraz dalsze rynki, na których konkurujemy z Brazylią czy USA. Potrzebujemy likwidacji barier administracyjnych i niepotrzebnych przepisów, wspólnej pracy na rzecz polskiej gospodarki. Zamiast tego otrzymujemy zapowiedzi kolejnych zakazów i obciążeń, które w dłuższej perspektywie nie przyniosą państwu polskiemu żadnych korzyści – piszą producenci i przetwórcy drobiu do premiera Morawieckiego.

Czytaj także: Ardanowski: “Pan Goździkowski jak „lisek chytrusek” załatwił ubój dla drobiu, bo to jego interes”

Polskie drobiarstwo, symbol sukcesu gospodarczego polskiego sektora rolno-spożywczego, czołowy eksporter i płatnik netto jest zaniepokojone kierunkiem zmian w sektorze i najnowszymi propozycjami ustawodawczymi. Produkty drobiowe w 2019 roku stanowiły aż 49 proc. eksportu mięsa. Ich wartość  w roku 2019 osiągnęła 3,1 mld EUR. Może się jednak okazać, że to ostatni rok sukcesów.

– W 2020 r. branża przechodzi przez największy od lat kryzys. Pojawienie się grypy ptaków, w pierwszym kwartale tego roku spowodowało zablokowanie eksportu do krajów trzecich. Epidemia koronawirusa wywołała spadek zamówień do sektora HoReCa w Europie, który był głównym odbiorcą polskiego drobiu. Tylko te dwa wydarzenia spowodowały straty idące w setki milionów złotych. Był to dotkliwy cios, ponieważ blisko 50% polskiej produkcji kurczaka jest wysyłana za granicę (z czego ponad 70% do UE). Dlatego branża jest zaskoczona i zaniepokojona propozycjami zmian uderzającymi m.in. w import białka sojowego, czy niesymetryczne traktowanie przez polskie służby urzędowej kontroli żywności względem europejskich konkurentów. Najnowsze propozycje, dotyczących uboju religijnego, dodatkowo destabilizują sytuację na rynku drobiu. Mięso halal i koszer pozwalało zapewnić branży funkcjonowanie w trudnym czasie. Dzięki wysokim marżom umożliwiło przetrwanie wielu firmom i zatrzymało falę zwolnień. – mówi Piotr Lisiecki, prezes zarządu Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz

List podpisali: Andrzej Goździkowski –  prezes zarządu, Cedrob S.A., Czesław Frischke – prezes zarządu, Grupa Drobex, Grzegorz Marek – prezes zarządu, IMEX Poland Sp. z o.o. , Jarosław Krzyżanowski – prezes zarządu, KPS FOOD Sp. z o.o. ,  Marek Jurkiewicz – prezes zarządu, Res-Drob Sp. z o.o. ,Józef Wiśniewski-prezes zarządu, Wipasz S.A., Włodzimierz Bartkowski –  prezes Zarządu, Ogólnopolski Związek Producentów Drobiu „Poldrób”, Piotr Lisiecki- prezes zarządu, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz; w imieniu największych hodowców i przetwórców drobiu w Polsce apelują do premiera RP o spotkanie i otwarte rozmowy, by wypracować rozwiązania korzystne dla polskiej gospodarki.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.