Przedplon pod zboża i rzepak ozimy – jaki najlepszy

Wadliwe zmianowanie to bolączka naszych upraw. W efekcie plantacje mamy silnie zachwaszczone, porażone przez choroby i szkodniki.

reklama
Baner Amazone

Wadliwe zmianowanie roślin, spowodowane najczęściej zbyt dużym udziałem zbóż w strukturze zasiewów (w Polsce ponad 70 proc.), niekiedy również rzepaku,  prowadzi z biegiem lat do nasilenia zachwaszczenia oraz większego porażenia roślin przez choroby i szkodniki.

Szczególnie groźne, zwłaszcza w zasiewach pszenicy,  są choroby podstawy źdźbła i korzeni, zwane też podsuszkowymi. Grzyby je wywołujące występują powszechnie w glebie. Ich namnażaniu sprzyja pozostawiona na polu ścierń i słoma, nie zawsze ulegające  mineralizacji w jednym sezonie wegetacyjnym.

reklama
Baner Kioti

Poza tym zbyt gęsty i wczesny siew zbóż oraz wysokie dawki azotu, prowadzące do wydelikacenia roślin. Porażeniu sprzyjają też zwięźlejsze gleby oraz niesprzyjający przebieg pogody, zwłaszcza niskie temperatury i duża wilgotność gleby.

Nie wysiewaj zbyt często pszenicy po sobie

Uprawa zbóż po sobie (szczególnie pszenicy) w 3-letniej monokulturze skutkuje, jak wynika z wielu badań, ponad 50 proc., a w sprzyjających sprawcom chorób latach 70 proc. porażeniem przez choroby podstawy źdźbła.

Dla porównania, 3-letnia przerwa, ogranicza  odsetek porażonych roślin do kilku, natomiast 2-letnia do kilkunastu procent.

W miarę dobrym przedplonem dla innych zbóż jest owies, który nie jest porażany patogenami zgorzeli podstawy źdźbła. Z kolei jęczmień i pszenżyto są mniej podatne, zaś żyto średnio wrażliwe na te patogeny.

Słoma i ścierń po zbiorze zbóż powinny być jak najszybciej wymieszane z glebą. Prawidłowa, mikrobiologiczna mineralizacja i humifikacja słomy i ścierni, zachodzi w miarę szybko, po ich dobrym wymieszania z glebą, wykazującą przy tym optymalne właściwości w zakresie pH, zawartości azotu i innych składników oraz wilgotności.

Sprzyjają temu też udane międzyplony roślin z innej rodziny botanicznej, poza tym następcza uprawa zbóż jarych, wówczas ze względu na dłuższy okres niezbędny do rozkładu resztek pożniwnych.

Najlepsze przedplony dla zbóż

Międzyplony w istotnym stopniu ograniczają rozwój patogenów chorób grzybowych zbóż i rzepaku, także poprzez stymulację rozkładu resztek pożniwnych.

Ich wysiew na zielony nawóz jest zasadny przede wszystkim w uprawie pszenicy, którą można z powodzeniem wysiać w drugiej połowie października, czekając niekiedy na większe opady deszczu.

Jednak najlepszym rozwiązaniem w ograniczeniu porażenia zbóż patogenami chorób grzybowych, jest ich przedzielenie roślinami z innych rodzin botanicznych, np. oleistymi, okopowymi, bobowatymi, warzywami, gryką, tytoniem.

Duży udział kapustowatych też groźny

Także częsta uprawa rzepaku i innych roślin z tej rodziny botanicznej (różne gatunki kapust, gorczyce, kalafior, brokuł, brukiew, rzepa, kalarepa, rzodkiew, rzodkiewka) powoduje zwiększoną presję chorób i szkodników porażających te rośliny.

Stąd podstawowym sposobem ograniczenia zagrożenia ze strony patogenów, jest uprawa roślin z  rodziny kapustowatych, nie częściej niż co 3, a najlepiej co 4 i więcej lat na danym polu. Na ogół wszelkie uproszczenia w uprawie, skutkują większą presją chorób i szkodników.

Sprzyjające dla rozwoju chorób  i szkodników, są też samosiewy rzepaku oraz występujące chwasty z tej rodziny. Dlatego po zbiorze tych roślin, należy dokładnie zniszczyć i przykryć wszelkie pozostałości, a więc pociętą słomę, ścierń i samosiewy.

Najlepsze przedplony dla rzepaku

Za najlepszy przedplon dla rzepaku uważany jest groch uprawiany na nasiona, ewentualnie inne strączkowe uprawiane w siewie czystym lub w mieszankach na zielonkę. Doskonałym przedplonem są również ziemniaki, zebrane do połowy sierpnia.

Dobrym przedplonem są też bobowate drobnonasienne, zebrane dostatecznie wcześnie, choć w latach posusznych silnie, a przy tym na całą głębokość profilu glebowego przesuszają glebę.

Może to stwarzać problem z przygotowaniem stanowiska, pod terminowy zasiew nasion rzepaku, zwłaszcza na zwięźlejszych glebach. Poza tym niekorzystnie wpływać na wschody i wegetację młodych siewek.

Jednak najczęściej, rzepak uprawiany jest po zbożach, czyli w słabszych stanowiskach, po których trudno uzyskać rekordowe plony. Jest on jednak wówczas doskonałym przerywnikiem monokultury zbóż, a ściślej „ciągu chorobowego” roślin zbożowych.

Rzepak pozostawia bowiem bardzo dobre stanowisko dla zbóż ozimych, w tym jęczmienia. Poza tym może być przez dwa kolejne lata uprawiany po sobie, bez większych następstw spadku plonów.

Dotyczy to przypadku, kiedy nie był w większym stopniu porażony przez choroby grzybowe oraz  kiłę kapuścianą. Wówczas jego uprawę na danym polu trzeba przerwać, co najmniej na 5 lat, a przy tym uprawiać wyłącznie odmiany odporne na tego patogena.

reklama
baner SDF
reklama
Baner podcasty

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI