fbpx
Strona głównaPolecamyAkademia nawożeniaPrzed nawożeniem zbadaj odczyn i zasobność gleby w przyswajalne składniki. Sprawdź co...

Przed nawożeniem zbadaj odczyn i zasobność gleby w przyswajalne składniki. Sprawdź co powinieneś wiedzieć

Przed nawożeniem zbadaj odczyn i zasobność gleby w przyswajalne składniki. Przeciętnie co 3-4 lata na glebach lżejszych lub co 4-5 na zwięźlejszych, należy pobrać z pola reprezentatywną próbkę gleby i ocenić w laboratorium Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej odczyn i zasobność w przyswajalny P, K, Mg i mikroelementy.

Podstawą racjonalnego nawożenia powinna być znajomość odczynu i zasobności gleby w przyswajalne składniki. Stosowane często dawki nawozów „na oko”, prowadzą do przenawożenia (marnotrawienia nawozów) lub niedożywienia roślin, a w konsekwencji strat w plonach i ich jakości.

Termin analiz glebowych

Optymalnym terminem pobierania próbek jest okres pożniwny. Chodzi o to by przed wysiewem kolejnych roślin znać wyniki analiz i na tej podstawie ustalać dawki nawozów. W przypadku wysiewu roślin jarych, próbki można pobrać nieco później, choć nie można z tym zwlekać, licząc się z faktem, iż wyniki analiz będą dostępne po 2-3 tygodniach od ich dostarczenia do laboratorium. Jest to szczególnie istotne w przypadku wapnowania, które należy wykonać w miarę wcześnie po zbiorze przedplonu.

Wiarygodność analizy

Wiarygodność wyników analizy glebowej zależy w dużym stopniu od pobrania reprezentatywnej próbki, co w warunkach dużej zmienności glebowej, jest  zadaniem trudnym. Jednak w przypadku pobrania próbki niereprezentatywnej, wyniki analiz nie oddają stanu faktycznego i są mało przydatne do celów nawozowych. Do stacji należy dostarczyć przeciętnie 0,5 kg próbkę gleby, reprezentującą powierzchnię pola do 4 ha, powstałą poprzez zmieszanie od 15 do 25 próbek pierwotnych (więcej w przypadku większej powierzchni pola i zmienności glebowej).

Jak pobrać próbę?

Próbki powinny być pobierane laską Egnera z warstwy do 20 cm. Laskę należy ustawić pionowo do powierzchni gleby i wcisnąć na wysokość poprzeczki ograniczającej. Następnie wykonuje się pełny obrót, po czym wyjmuje i wybiera z niej skrobaczką pobraną glebę do pojemnika, np. wiadra. Pobrane próbki należy dobrze ze sobą wymieszać, a następnie pobrać przeciętnie 0,5 kg średnią próbkę gleby do torebki foliowej lub uzyskanego ze stacji kartonika. Jeśli rolnik nie posiada laski glebowej, może wykorzystać inne narzędzia. Podczas pobierania próbek należy po polu poruszać się po jego przekątnych lub zygzakiem.

Próbki glebowe powinny być reprezentatywne

Należy unikać pobierania próbek z gleb nazbyt uwilgotnionych lub przesuszonych, jak też z obrzeży pól oraz z zagłębień i stromych wzniesień. Jeśli obrzeża, zagłębienia lub wzniesienia obejmują większą powierzchnię, wówczas wskazane jest pobranie próbki wyłącznie z tej części pola. Próbki nie powinny zawierać resztek roślinnych, kamieni i innych zanieczyszczeń. Każda próbka powinna być czytelnie oznakowana, najlepiej kolejnym numerem pola lub działki, z której została pobrana. Chodzi o to, by po uzyskaniu wyników analiz wiedzieć, które pole reprezentuje.

Koszty analizy

Próbki w Stacjach Chemiczno-Rolniczych są kierowane do analiz dopiero po uiszczeniu stosownej opłaty. Aktualnie koszt analizy jednej próbki (odczyn oraz zasobność w P, K i Mg) wynosi 13,12 zł, zaś wraz z mikroelementami (B, Cu, Zn, Mn i Fe) 65,60 zł.

Analizy mikroelementów mogą być dokonywane rzadziej, np. co 8-12 lat, by orientacyjnie poznać ich potencjalną zawartość. Za oznaczenie siarki siarczanowej (S-SO4) trzeba dodatkowo dopłacić 30,48 zł. Jednak w przeliczeniu na rok i powierzchnię 1 ha, koszt analiz w stosunku do ceny nawozów jest niewielki, a może przynieść duże oszczędności.

Pobieranie prób można zlecić

Ręczne pobieranie próbek można praktykować jedynie w mniejszych gospodarstwach, w przypadku większych areałów, zleca się je specjalistycznej firmie wyposażonej w automatyczny sprzęt zamontowany na quadzie lub samochodzie terenowym, wraz z odpowiednim oprogramowaniem, sprzężonym z systemem nawigacji GPS. Z wyznaczonych kwater, na które wcześniej podzielono pole, automatycznie wyznacza się i wykonuje odwierty, z których pobierane są próbki pojedyncze (pierwotne). Następnie sporządzane są z nich 0,5 kg próbki średnie, dostarczane do laboratorium.

Jak czytać wyniki?

Po wykonaniu analiz rolnik otrzymuje opracowane dla poszczególnych pól gospodarstwa, mapy odczynu i zasobności gleby w przyswajalne składniki, co pozwala na różnicowanie dawek nawozów. Przy niskiej zasobności gleby (poniżej przedziałów podanych w tabeli) należy zwiększyć dawki składników, powyżej wymagań pokarmowych roślin, by w przeciągu kilku lat doprowadzić glebę do pożądanej zasobności.

W przypadku optymalnej zasobności dawki składników ustala się na podstawie wymagań pokarmowych roślin, z kolei przy zbyt wysokiej można bez obawy straty plonu zmniejszyć dawki składników, a nawet zrezygnować z ich stosowania.

Optymalny zakres odczynu (pH w 1 M KCl) i zasobności gleby (w mg/100 g) w przyswajalny fosfor (P2O5), potas (K2O) i magnez (Mg) w zależności od  zwięzłości gleby
Gleba Pożądany zakres odczynu i zasobności gleby Rośliny zalecane do uprawy i uzyskiwane plony
bardzo lekka

(piaski luźne)

 

 

 

lekka

(piaski gliniaste)

 

 

 

średnia

(gleby lessowe,

gliny piaszczyste)

 

 

ciężka – zwięzła

(rędziny, gliny, iły)

 

pH          5,1-5,5

fosfor     10-12

potas      12-15

magnez    3-4

 

pH           5,6-6

fosfor      12-15

potas       15-18

magnez    4,1-6

 

pH           6,1-6,5

fosfor      15-18

potas       18-21

magnez     6,1-9

 

pH           6,6-7,2

fosfor      18-21

potas       21-25

magnez    9,1-12

żyto, łubin żółty, owies, wyka ozima., seradela (plony niskie)

 

żyto, owies, pszenżyto, kukurydza, seradela, gryka, tytoń Virginia, wyka oz., łubin żółty i wąskolistny, peluszka, komonica, koniczyna biała, ziemniaki, len (plony średnie)

 

 

 

pszenica, jęczmień, kukurydza, burak, ziemniak, konopie, tytoń ciemny i Burley, rzepak, groch, bobik, koniczyna czerwona i perska, lucerna mieszańcowa i siewna (plony wysokie i bardzo wysokie)

 

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.