Prośba o ułatwienia dla obcokrajowców

Od wielu lat Polska produkuje najwięcej drobiu, pieczarek, mrożonek, jabłek, wiśni, porzeczek. Przemysł polski w wielu dziedzinach zajmuje czołowe pozycje nie tylko w Europie, ale i na świecie, są to branże wymagające bardzo dużych nakładów pracy ludzkiej. Nagły brak pracowników z Ukrainy spowoduje załamanie wielu branż w naszej gospodarce i może zagrozić bezpieczeństwu utrzymania łańcucha dostaw żywności. To będzie się także łączyć z dramatem tysięcy gospodarstw rolnych, także tych związanych z uprawą owoców miękkich.

OPZZRiOR wspiera prośbę Unii Polskiego Przemysłu Chłodniczego oraz Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw, która dotyczy wydania stosownych przepisów ułatwiających obcokrajowcom, pochodzącym zwłaszcza z Ukrainy, pozyskanie zezwoleń na pracę w Polsce, a także szybkie i bezpieczne przekraczania przez nich naszej granicy, a zatem ułatwienie ich zatrudniania jako pracowników sezonowych w polskim rolnictwie i przetwórstwie owocowo – warzywnym.
Nagły brak pracowników z Ukrainy, jak napisał w swoim piśmie do Prezesa Rady Ministrów Sławomir Izdebski Przewodniczący OPZZRiOR spowoduje załamanie wielu branż w naszej gospodarce i może zagrozić bezpieczeństwu utrzymania łańcucha dostaw żywności. To będzie się także łączyć z dramatem tysięcy gospodarstw rolnych, także tych związanych z uprawą owoców miękkich.

Poniżej pełna treść pisma Unii Polskiego Przemysłu Chłodniczego oraz Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw do Premiera:

SZANOWNY PAN
MATEUSZ MORAWIECKI PREZES RADY MINSTRÓW

W imieniu zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego zrzeszonych w Unii Polskiego Przemysłu Chłodniczego oraz w Krajowym Stowarzyszeniu Przetwórców Owoców i Warzyw zwracamy się z uprzejmą prośbą do Szanownego Pana Premiera o wydanie stosownych Rozporządzeń, celem których będzie ułatwienie obcokrajowcom, pochodzącym zwłaszcza z Ukrainy, pozyskanie zezwoleń na pracę w Polsce, a także szybkie i bezpieczne przekraczania granicy Rzeczypospolitej Polskiej przez te osoby zatrudniane, jako pracownicy sezonowi, w polskim rolnictwie i przetwórstwie owocowo – warzywnym.
Zdaniem obydwu reprezentowanych przez nas Organizacji, mając na uwadze wymierne korzyści jakie Polsce przynosi przemysł przetwórstwa, w tym w szczególności przemysł chłodniczy, obcokrajowców pracujących w nadchodzącym sezonie przy zbiorach owoców i warzyw oraz przy produkcji mrożonek, winno się traktować w sposób szczególny, jako pracowników strategicznych. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki
Żywnościowej w 2018 roku (danych za 2019 rok nie zostały jeszcze opublikowane przez IERiGŻ), produkcja mrożonych owoców w Polsce wyniosła nieco ponad 381 tys. ton , wolumen ilościowy eksportu był na poziomie 350 , 7 tys. ton, natomiast wartościowy – 476 ,4 tys. euro. W przypadku warzyw mrożonych dane te kształtują się następująco : produkcja blisko 590 tys. ton, wolumen ilościowy eksportu: 479,5 tys. ton, wartościowy 291 tys. euro. Zaznaczyć także należy, że polski przemysł chłodniczy produkuje frytki mrożone w ilościach ok. 230 tys. ton rocznie. Biorąc pod uwagę ogólną produkcję w/w mrożonek, która była w 2018 r. na poziomie 1 200 tys. ton , należały stwierdzić, że chłodnictwo stanowi swoistego rodzaju bufor dla rolnictwa i sadownictwa zagospodarowując znaczne ilości surowca, co jest szczególnie istotne w latach nadprodukcji owoców, warzyw i ziemniaków.
Podkreślamy, że pracownicy sezonowi pełnią kluczową rolę podczas zbiorów, szczególnie owoców i niektórych warzyw (np.: groszku zielonego), wrażliwych na przejrzewanie i tym samym zmiany jakościowe. Aby uzyskać najwyższe standardy jakościowe produkty roślinne muszą też być poddane szybkiemu przetworzeniu, tak aby czas pomiędzy ich zbiorem a zamrożeniem był jak najkrótszy. Niedobór siły roboczej wpłynie więc na funkcjonowanie sektora chłodniczego, a pośrednio również na kondycję finansową sadowników i rolników oraz wolumen ilościowy i wartościowy eksportu.
Przedstawiając powyższe uprzejmie prosimy Szanownego Pana Premiera o ustanowienie specjalnych procedur w celu zapewnienia płynnego napływu obywateli krajów trzecich na teren Rzeczypospolitej Polskiej, którzy będą podejmowali prace sezonowe w rolnictwie i w przemyśle chłodniczym. Jednocześnie, ze strony zakładów przetwórczych branży chłodniczej deklarujemy działania zapewniające odpowiednią ochronę zdrowia tych pracowników oraz bezpieczeństwo wyprodukowanych mrożonek w okresie dalszego panowania pandemii koronawirusa.

Licząc na zrozumienie, przez Szanownego Pana, przedstawionej sytuacji pozostajemy z poważaniem

Andrzej Gajowniczek, Prezes Zarządu KSPOiW
Janina Jędrzejewska, Prezes Zarządu UPPCh

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności