31 marca Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje społeczne w celu zebrania opinii na temat różnych rozwiązań przyszłej polityki UE w zakresie promocji produktów rolno-spożywczych.
Celem przyszłej polityki UE jest wspieracie przejścia na bardziej zrównoważone systemy żywnościowe i skłanianie konsumentów do zrównoważonej diety, jednocześnie wzmacnianie globalnej konkurencyjności unijnych rolników i przedsiębiorstw rolno-spożywczych.
Konsultacje są też okazją do uzyskania informacji zwrotnych na temat różnych opcji aktualizacji wdrażania polityki, dzięki czemu będzie ona prostsza i skuteczniejsza dla beneficjentów, organów wdrażających oraz krajowych. Konsultacje trwają 12 tygodni, od 31 marca do 23 czerwca br.
Jak podkreśla KE polityka promocji produktów rolno-spożywczych UE pomaga rolnikom i sektorowi żywnościowemu sprzedawać swoje produkty na coraz bardziej konkurencyjnym rynku światowym.
Konsultacje społeczne są częścią przeglądu polityki ogłoszonego w strategii „od pola do stołu”, którego celem będzie zwiększenie wkładu polityki promocyjnej w zrównoważoną produkcję i konsumpcję. Wiąże się to m.in. z przejściem na dietę bardziej roślinną, z mniejszą ilością czerwonych i przetworzonych mięs, bogatszą w owoce i warzywa.