Zbliżają się żniwa. Dla hodowców bydła mlecznego okres poprzedzający żniwa, to czas na podjęcie decyzji, czy czekać, aż zboże dojrzeje na polu? A to znaczy – pogodzić się ze stratą części wartości pokarmowych i faktem osypywania się ziarna podczas zbioru.
Niezmiernie ważne jest dodanie odpowiedniego zakiszacza. W przypadku prokrimpingu zaleca się używanie specjalnych zakiszaczy chemicznych, ponieważ konieczne jest szybkie obniżenie pH.
Zboża osiągają optymalną wartość pokarmową przy wilgotności 35%. W późniejszym okresie roślina nie wzbogaca się już w składniki pokarmowe, a jedynie zużywa je w procesie wegetacji. Decydując się na wcześniejszy zbiór zyskujemy 20-25% białka oraz więcej pozostałych składników pokarmowych o lepszej strawności. Zwiększa się też pobieranie paszy przez zwierzęta, gdyż jest ona o wiele smaczniejsza. Pozwala to na zadawanie jej w większych ilościach i obniżenie kosztów produkcji. Badania przeprowadzone w Polsce wykazały, że zawartość białka ogólnego w prokrimpaszy ze zbóż wynosi 130-150 g. Więcej białka w paszy oznacza mniejszy wydatek na zakup śruty rzepakowej, czy sojowej. Wyższa o 2% zawartość białka w priokrimpaszy w stosunku do suchego ziarna, to 20 kg dodatkowego, czystego białka z każdej tony.
Suche ziarno łatwiej wypada z kłosa, co jest powodem wysokich strat. Zbierając wilgotne ziarno unikamy tych strat i uzyskujemy w efekcie dużo wyższy plon suchej masy. Badania przeprowadzone w Belgii wykazały, że w przypadku pszenżyta uzyskuje się 2-2,7 tony więcej suchej masy z każdego hektara. W Polskich warunkach można przyjąć, że uzyskujemy 2000 kg więcej suchej masy.
Po zastosowaniu prokrimpaszy następuje natychmiastowa poprawa składu mleka oraz wzrost wydajności mlecznej o ok. 2 litry. Dzięki przyspieszeniu żniw o około 2-3 tygodnie możliwa jest lepsza organizacja prac polowych. Dodatkową korzyścią jest fakt, że uzyskujemy ok. 20% więcej słomy. Jest ona ciągle bardzo zielona i nadaje się do zakiszenia. Tak więc uzyskujemy dodatkową paszę. Foliowe rękawy zapewniają nie tylko trwałość, ale także łatwość pobierania prokrimpaszy.
udział suchej masy [%] |
plon suchej masy [kg/ha] |
|||||
odmianypszenżyta |
Ego |
Boreas |
Babor |
Ego |
Boreas |
Babor |
88,6 |
89,0 |
88,6 |
8188 |
7864 |
7335 |
|
prokrimpasza |
80,2 |
81,0 |
80,4 |
10849 |
9983 |
9283 |
zysk suchej masy |
Plon suchej masy pszenżyta zbieranego w terminie agrotechnicznym i prokrimpaszy zbieranej przy wilgotności 35%. Przedstawione wyniki badań nad trzema odmianami pszenżyta opracowano w Hogeschool w Gandawie (Belgia).