Prokrimping – zakiszanie wilgotnego ziarna

0
351

Zbliżają się żniwa. Dla hodowców bydła mlecznego okres poprzedzający żniwa, to czas na podjęcie decyzji, czy czekać, aż zboże dojrzeje na polu? A to znaczy – pogodzić się ze stratą części wartości pokarmowych i faktem osypywania się ziarna podczas zbioru.

Bardzo wielu hodowców (od trzech lat także i w Polsce) decyduje się sprzątać zboże dwa-trzy tygodnie przed terminem agrotechnicznym, w momencie, gdy jego wilgotność wynosi 35%. Przy tej wilgotności zboża osiągają optymalną wartość pokarmową. Takie zboże idealnie nadaje się do zakiszania w rękawach foliowych, czyli do prokrimpingu. Zebrane ziarno poddaje się zgniataniu i umieszczane jest w foliowym rękawie. Służy do tego prokrimper, połączenie specjalnego gniotownika z prasą. Napełnianie rękawa odbywa się bezpośrednio na terenie gospodarstwa.

Niezmiernie ważne jest dodanie odpowiedniego zakiszacza. W przypadku prokrimpingu zaleca się używanie specjalnych zakiszaczy chemicznych, ponieważ konieczne jest szybkie obniżenie pH.

Zboża osiągają optymalną wartość pokarmową przy wilgotności 35%. W późniejszym okresie roślina nie wzbogaca się już w składniki pokarmowe, a jedynie zużywa je w procesie wegetacji. Decydując się na wcześniejszy zbiór zyskujemy 20-25% białka oraz więcej pozostałych składników pokarmowych o lepszej strawności. Zwiększa się też pobieranie paszy przez zwierzęta, gdyż jest ona o wiele smaczniejsza. Pozwala to na zadawanie jej w większych ilościach i obniżenie kosztów produkcji. Badania przeprowadzone w Polsce wykazały, że zawartość białka ogólnego w prokrimpaszy ze zbóż wynosi 130-150 g. Więcej białka w paszy oznacza mniejszy wydatek na zakup śruty rzepakowej, czy sojowej. Wyższa o 2% zawartość białka w priokrimpaszy w stosunku do suchego ziarna, to 20 kg dodatkowego, czystego białka z każdej tony.

Suche ziarno łatwiej wypada z kłosa, co jest powodem wysokich strat. Zbierając wilgotne ziarno unikamy tych strat i uzyskujemy w efekcie dużo wyższy plon suchej masy. Badania przeprowadzone w Belgii wykazały, że w przypadku pszenżyta uzyskuje się 2-2,7 tony więcej suchej masy z każdego hektara. W Polskich warunkach można przyjąć, że uzyskujemy 2000 kg więcej suchej masy.

Po zastosowaniu prokrimpaszy następuje natychmiastowa poprawa składu mleka oraz wzrost wydajności mlecznej o ok. 2 litry. Dzięki przyspieszeniu żniw o około 2-3 tygodnie możliwa jest lepsza organizacja prac polowych. Dodatkową korzyścią jest fakt, że uzyskujemy ok. 20% więcej słomy. Jest ona ciągle bardzo zielona i nadaje się do zakiszenia. Tak więc uzyskujemy dodatkową paszę. Foliowe rękawy zapewniają nie tylko trwałość, ale także łatwość pobierania prokrimpaszy.

2661

2119

1948

udział suchej masy

[%]

plon suchej masy

[kg/ha]

odmianypszenżyta

Ego

Boreas

Babor

Ego

Boreas

Babor

ziarno wysuszone

88,6

89,0

88,6

8188

7864

7335

prokrimpasza

80,2

81,0

80,4

10849

9983

9283

zysk suchej masy

Plon suchej masy pszenżyta zbieranego w terminie agrotechnicznym i prokrimpaszy zbieranej przy wilgotności 35%. Przedstawione wyniki badań nad trzema odmianami pszenżyta opracowano w Hogeschool w Gandawie (Belgia).

Na podstawie materiałów Prokimping – Alan

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności