fbpx
Strona głównaPozostałeProkrimping - zakiszanie wilgotnego ziarna

Prokrimping – zakiszanie wilgotnego ziarna

Zbliżają się żniwa. Dla hodowców bydła mlecznego okres poprzedzający żniwa, to czas na podjęcie decyzji, czy czekać, aż zboże dojrzeje na polu? A to znaczy – pogodzić się ze stratą części wartości pokarmowych i faktem osypywania się ziarna podczas zbioru.

Bardzo wielu hodowców (od trzech lat także i w Polsce) decyduje się sprzątać zboże dwa-trzy tygodnie przed terminem agrotechnicznym, w momencie, gdy jego wilgotność wynosi 35%. Przy tej wilgotności zboża osiągają optymalną wartość pokarmową. Takie zboże idealnie nadaje się do zakiszania w rękawach foliowych, czyli do prokrimpingu. Zebrane ziarno poddaje się zgniataniu i umieszczane jest w foliowym rękawie. Służy do tego prokrimper, połączenie specjalnego gniotownika z prasą. Napełnianie rękawa odbywa się bezpośrednio na terenie gospodarstwa.

Niezmiernie ważne jest dodanie odpowiedniego zakiszacza. W przypadku prokrimpingu zaleca się używanie specjalnych zakiszaczy chemicznych, ponieważ konieczne jest szybkie obniżenie pH.

Zboża osiągają optymalną wartość pokarmową przy wilgotności 35%. W późniejszym okresie roślina nie wzbogaca się już w składniki pokarmowe, a jedynie zużywa je w procesie wegetacji. Decydując się na wcześniejszy zbiór zyskujemy 20-25% białka oraz więcej pozostałych składników pokarmowych o lepszej strawności. Zwiększa się też pobieranie paszy przez zwierzęta, gdyż jest ona o wiele smaczniejsza. Pozwala to na zadawanie jej w większych ilościach i obniżenie kosztów produkcji. Badania przeprowadzone w Polsce wykazały, że zawartość białka ogólnego w prokrimpaszy ze zbóż wynosi 130-150 g. Więcej białka w paszy oznacza mniejszy wydatek na zakup śruty rzepakowej, czy sojowej. Wyższa o 2% zawartość białka w priokrimpaszy w stosunku do suchego ziarna, to 20 kg dodatkowego, czystego białka z każdej tony.

Suche ziarno łatwiej wypada z kłosa, co jest powodem wysokich strat. Zbierając wilgotne ziarno unikamy tych strat i uzyskujemy w efekcie dużo wyższy plon suchej masy. Badania przeprowadzone w Belgii wykazały, że w przypadku pszenżyta uzyskuje się 2-2,7 tony więcej suchej masy z każdego hektara. W Polskich warunkach można przyjąć, że uzyskujemy 2000 kg więcej suchej masy.

Po zastosowaniu prokrimpaszy następuje natychmiastowa poprawa składu mleka oraz wzrost wydajności mlecznej o ok. 2 litry. Dzięki przyspieszeniu żniw o około 2-3 tygodnie możliwa jest lepsza organizacja prac polowych. Dodatkową korzyścią jest fakt, że uzyskujemy ok. 20% więcej słomy. Jest ona ciągle bardzo zielona i nadaje się do zakiszenia. Tak więc uzyskujemy dodatkową paszę. Foliowe rękawy zapewniają nie tylko trwałość, ale także łatwość pobierania prokrimpaszy.

2661

2119

1948

udział suchej masy

[%]

plon suchej masy

[kg/ha]

odmianypszenżyta

Ego

Boreas

Babor

Ego

Boreas

Babor

ziarno wysuszone

88,6

89,0

88,6

8188

7864

7335

prokrimpasza

80,2

81,0

80,4

10849

9983

9283

zysk suchej masy

Plon suchej masy pszenżyta zbieranego w terminie agrotechnicznym i prokrimpaszy zbieranej przy wilgotności 35%. Przedstawione wyniki badań nad trzema odmianami pszenżyta opracowano w Hogeschool w Gandawie (Belgia).

Na podstawie materiałów Prokimping – Alan

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.