Podpowiadamy, jakie są progi szkodliwości wiosennych szkodników rzepaku ozimego: chowaczy, słodyszka i pryszczarka.
Podstawą przy podejmowaniu decyzji wykonaniu zabiegu zwalczania szkodników jest przekroczenie przez nie progu ekonomicznej szkodliwości. Określamy to na podstawie monitoringu plantacji przy pomocy żółtych naczyń, w których sprawdzamy liczebność nalotu szkodników.
Próg ekonomicznej szkodliwości szkodników rzepaku wg IOR
- chowacz granatek: 20 owadów/ 6 dni w żółtym naczyniu lub 2 chrząszcze / 25 roślin
- chowacz brukwiaczek: 10 owadów/ 3 dni w żółtym naczyniu lub 2-4 chrząszczy / 25 roślin
- chowacz czterozębny: 20 owadów/ 3 dni w żółtym naczyniu lub 6 chrząszczy / 25 roślin
- chowacz podobnik: 1 owad / 1 roślinie
- słodyszek rzepakowy – 1–2 chrząszcze/ 1 roślinie w fazie zwartego kwiatostanu (BBCH 50–52); 3–5 chrząszczy/ 1 roślinie w fazie luźnego kwiatostanu (BBCH 55–59).
- pryszczarek kapustnik – 1 muchówka/ 4 rośliny.