Produkujemy mniej przetworów warzywnych

Według danych GUS, krajowa produkcja mrożonych warzyw w dużych przedsiębiorstwach, od lipca do października 2018 roku zmniejszyła się łącznie o 20%, a marynat warzywnych o 33%.

Zdaniem analityków z Banku PKO BP, wyniki te mogą w dużej mierze odzwierciedlać, jak wyglądać będzie produkcja w całym sezonie 2018/19, gdyż zwykle w tym okresie produkuje się blisko połowę mrożonych warzyw.

Mniejsza produkcja przekłada się na wzrost cen mrożonych warzyw. Największy wzrost odnotowano w przypadku cebuli, której udział w strukturze krajowej produkcji mrożonek warzywnych jest istotny. Mrożona cebula z Polski pod koniec listopada 2018 roku była 2-krotnie droższa niż przed rokiem (0,73 EUR/kg) i najdroższa od co najmniej 7 lat.

Jak podkreślają eksperci z Baku PKO PB, wyższe ceny wynikają też z mniejszej produkcji warzyw w całej UE. Europejskie Stowarzyszenie Przetwórstwa Owoców i Warzyw ocenia tegoroczne zbiory warzyw w UE, jako najgorsze dla przetwórstwa w ostatnich 40 latach.

Źródło: Agro Nawigator PKO BP