Produkty zbożowe każdego dnia!

14 grudnia w Warszawie odbyła się konferencja prasowa Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych, zorganizowana w ramach Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Patronat honorowy nad spotkaniem objął Prezes Agencji Rynku Rolnego – instytucji nadzorującej Fundusze Promocji. Partnerem medialnym była redakcja Nowej Wsi Europejskiej”.”

Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych prowadzi liczne akcje mające na celu promocję spożycia produktów zbożowych. Prezes Stanisław Kacperczyk zapewniał, iż nadrzędnym celem inicjatyw jest edukacja Polaków, jak ważne jest spożycie pieczywa całoziarnowego – źródła wielu wartościowych składników pokarmowych.”
Obecni na konferencji Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa – Andrzej Butra i Zastępca Prezesa Agencji Rynku Rolnego – Lucjan Zwolak opowiedzieli o tradycji spożywania chleba – nieodłącznego elementu każdego polskiego stołu. Minister Butra zaznaczył, iż “tradycyjny bochen jest nie tylko symbolem dożynek, ale jest najlepszym symbolem polskiej żywności, która kojarzy się z najwyższą jakością, wielowiekową tradycją kulinarną i najlepszymi smakami oraz zapachami, tymi z lat dziecinnych.” Dodatkowo Zastępca Prezesa ARR podzielił się z gośćmi konferencji przepisem na chleb pieczony od pokoleń w rodzinie Zwolaków.

Profesor Krzysztof Krygier z Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przybliżył zgromadzonym tajniki zbilansowanej diety. W “10 przykazaniach zdrowotnych” nie mogło zabraknąć informacji na temat ogromnego wpływu produktów razowych na ludzki organizm. Ponadto podczas spotkania prof. dr hab. inż. Kazimierz Sadkiewicz – bydgoski naukowiec i technolog zbóż, przedstawił zależności między jakością mąki i ziarna na jakość wytwarzanego z nich pieczywa.
Obecny wśród prelegentów Zastępca Dyrektora Biura Promocji Żywności ARR – Paweł Zambrzycki opowiedział o Funduszach Promocji – “stworzonych, aby wspierać marketing rolny, wzrost spożycia oraz promocję produktów rolno-spożywczych”. Dodał, że do końca listopada 2011 roku w ramach Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych zrealizowanych zostało 15 zadań.
Po konferencji odbyła się degustacja pieczywa dostarczonego przez Spółdzielnię Piekarsko-Ciastkarską w Warszawie, a także pokaz mąk razowych wykonanych przez Młyny Szczepanki.
Źródło: PZPRZ