Produkty tradycyjne na Krakowskim Przedmieściu

0
393

Mieszkańcy Warszawy mogli w ten weekend bliżej poznać dziedzictwo kulinarne oraz produkty związane z tradycją różnych regionów Polski. W dniach 27-28 czerwca 2009 roku na Krakowskim Przedmieściu Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz jedenaście urzędów marszałkowskich zaprezentowały produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Wśród wystawców byli producenci z województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, lubuskiego, łódzkiego, mazowieckiego, opolskiego, podkarpackiego, podlaskiego, pomorskiego i śląskiego.

Odwiedzający imprezę mogli skosztować i kupić produkty oraz potrawy wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Wśród specjałów można było znaleźć różne rodzaje serów, miodów, wędlin, piw z lokalnych browarów, chlebów i innych wypieków charakterystycznych dla regionów. Prezentacja tradycyjnych produktów cieszyła się zainteresowaniem tysięcy spacerowiczów i lokalnych mediów.
Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona jest przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy z marszałkami województw od 2005 roku i do chwili obecnej wpisano na nią 656 produktów. Lista jest narzędziem promocyjno – informacyjnym, wpisywane na nią mogą być produkty, które posiadają 25 – letnią udokumentowaną historię, są związane z tożsamością społeczności lokalnych oraz stanowią element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności