Produkty mleczarskie potaniały

W dwóch ostatnich tygodniach grudnia 2017 r. na rynku krajowym obniżeniu uległy ceny zbytu wszystkich monitorowanych produktów mleczarskich.

– Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju wsi  w dniach 18–31 grudnia 2017 r. za masło w blokach przeciętnie uzyskiwały 19,58 zł/kg, o 5% mniej niż w poprzednim notowaniu i o 11% mniej niż na przełomie listopada i grudnia 2017 r. Cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się na poziomie 21,95 zł/kg i była o 3,5% niższa niż w poprzednim notowaniu i 8% niższa niż na przełomie listopada i grudnia 2017 roku – informuje Biuro analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

W dwóch ostatnich tygodniach grudnia 2017 r. cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 6,26 zł/kg i była o 1% niższa niż w drugim tygodniu grudnia 2017 r. i o 2% niższa niż na przełomie listopada i grudnia 2017 r. Pełne mleko w proszku zbywano po 11,65 zł/kg, o 2,5% taniej niż w poprzednim notowaniu i o 4,5% taniej niż na przełomie listopada i grudnia 2017 r. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było tańsze o 29%, a PMP – o 1% tańsze.

Zakłady mleczarskie zbywały Ser Edamski średnio po 13,27 zł/kg, a ser Gouda – po 13,42 zł/kg,każdy o 2% taniej niż w poprzednim notowaniu. Ceny wymienionych serów podpuszczkowych dojrzewających były o 2–5% niższe niż na przełomie listopada i grudnia 2017 r. i o 9–10% niższe niż przed rokiem.

Źródło: KOWR