Komisja Europejska prognozuje że w sezonie 2021/2022 produkcja zbóż w UE osiągnie 288,7 mln ton, czyli wzrośnie o 3% w porównaniu do ubiegłego roku. Będzie to możliwe będzie większym zasiewom pszenicy i kukurydzy.
Według unijnych ekspertów może też wzrosnąć do 30,1 mln ton (wzrost o 9,5% w porównaniu z ubiegłym rokiem) i 4,6 mln ton (wzrost o 6,7%). Produkcja roślin oleistych i wysokobiałkowych. Oczekuje się, że w UE wzrośnie zużycie zbóż i mączki oleistej w paszach, a także zużycie olejów roślinnych do celów spożywczych i przemysłowych.
Jeśli chodzi o buraki cukrowe, to eksperci spodziewają się, że produkcja UE osiągnie w latach 2021/2022 około 110 mln ton czyli będzie o 11 mln ton większa niż w poprzednim roku gospodarczym.