fbpx
Strona głównaPozostałeProdukcja wieprzowiny w Hiszpanii

Produkcja wieprzowiny w Hiszpanii

W czerwcu i lipcu bieżącego roku ceny wieprzowiny w Hiszpanii były o 15% większe niż średnio w ciągu całego roku. Była to największa w Europie sezonowa zmiana cen. Wywołana została wysokimi temperaturami w lecie powodującymi chudnięcie zwierząt. Straty masy ciała w ciągu dwu miesięcy dochodzą do 10 kg. N


W efekcie podaż wieprzowiny spada o 10%. Hiszpania jest po Niemczech drugim co do wielkości producentem wieprzowiny w Europie. Zarówno produkcja, jak i eksport wieprzowiny w Hiszpanii znacznie wzrosły w ostatnich latach. W listopadzie 2006 r. pogłowie świń w Hiszpanii stanowiło 16% pogłowia trzody chlewnej Unii Europejskiej i wyniosło 26 mln sztuk. W ciągu pierwszych 5 miesięcy 2007 r. ubój świń był o 6,8% większy niż ogółem w poprzednim roku.

Rynek wieprzowiny w Hiszpanii różni się pod względem struktury od analogicznych rynków w pozostałych krajach Unii Europejskiej. Ubój nie jest tak skoncentrowany, jak w innych państwach członkowskich. Trzy największe ubojnie dostarczają 20% wieprzowiny trafiającej na rynek, podczas gdy w Niemczech trzy największe ubojnie dostarczają 50% mięsa. Bardziej skoncentrowany jest handel – istnieje system, do którego włączeni są producenci. Bardzo niewielu rolników jest niezależnych i nie związanych z poszczególnymi ogniwami łańcucha produkcyjnego. Spożycie wieprzowiny w Hiszpanii jest największe w Europie i wynosi 60 kg rocznie na osobę. Hiszpania jest w dużym stopniu zależna od importu pasz – produkcja krajowa zaspokaja tylko 45% zapotrzebowania na zboże. <p align=right(Agra Europe 2007, nr 2283, s. M/6)
W.M.

N

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.