Produkcja wieprzowiny w Hiszpanii

W czerwcu i lipcu bieżącego roku ceny wieprzowiny w Hiszpanii były o 15% większe niż średnio w ciągu całego roku. Była to największa w Europie sezonowa zmiana cen. Wywołana została wysokimi temperaturami w lecie powodującymi chudnięcie zwierząt. Straty masy ciała w ciągu dwu miesięcy dochodzą do 10 kg. N


W efekcie podaż wieprzowiny spada o 10%. Hiszpania jest po Niemczech drugim co do wielkości producentem wieprzowiny w Europie. Zarówno produkcja, jak i eksport wieprzowiny w Hiszpanii znacznie wzrosły w ostatnich latach. W listopadzie 2006 r. pogłowie świń w Hiszpanii stanowiło 16% pogłowia trzody chlewnej Unii Europejskiej i wyniosło 26 mln sztuk. W ciągu pierwszych 5 miesięcy 2007 r. ubój świń był o 6,8% większy niż ogółem w poprzednim roku.

Rynek wieprzowiny w Hiszpanii różni się pod względem struktury od analogicznych rynków w pozostałych krajach Unii Europejskiej. Ubój nie jest tak skoncentrowany, jak w innych państwach członkowskich. Trzy największe ubojnie dostarczają 20% wieprzowiny trafiającej na rynek, podczas gdy w Niemczech trzy największe ubojnie dostarczają 50% mięsa. Bardziej skoncentrowany jest handel – istnieje system, do którego włączeni są producenci. Bardzo niewielu rolników jest niezależnych i nie związanych z poszczególnymi ogniwami łańcucha produkcyjnego. Spożycie wieprzowiny w Hiszpanii jest największe w Europie i wynosi 60 kg rocznie na osobę. Hiszpania jest w dużym stopniu zależna od importu pasz – produkcja krajowa zaspokaja tylko 45% zapotrzebowania na zboże. <p align=right(Agra Europe 2007, nr 2283, s. M/6)
W.M.

N

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności