Produkcja trzody chlewnej w Polsce się kurczy, a zza granicy przywozimy coraz więcej mięsa wieprzowego

Według szacunków POLPIG, pogłowie trzody chlewnej w pierwszym kwartale 2022 roku spadnie poniżej 10 mln sztuk, zaś macior poniżej 700 tys. sztuk, podczas gdy w zeszłym roku pogłowie trzody chlewnej wynosiło 11,3 mln sztuk.

reklama
Baner Amazone

Jeszcze bardziej przerażająco sytuacja wygląda, kiedy spojrzymy na dane z 2002 i 2010 roku, kiedy to rocznie dysponowaliśmy pogłowiem odpowiednio 18,6 i 15,3 mln sztuk. W najgorszej sytuacji są gospodarstwa utrzymujące trzodę w strefach ASF.

– Zakłady mięsne mając ograniczone możliwości sprzedaży swoich produktów do sieci handlowych znacząco ograniczały skup surowca w strefie III. W rezultacie ceny skupu żywca w strefie III utrzymują się na niższym poziomie w stosunku do innych stref. Decydują o tym wyższe wymagania weterynaryjne oraz ograniczony rynek bez możliwości eksportu wieprzowiny – informuje POLPIG.

reklama
Baner Kioti

Tymczasem, jak informuje GUS, tylko w pierwszych 9 miesiącach zeszłego roku sprowadzono do Polski 490 tys. ton mięsa wieprzowego, wydając na ten cel łącznie 4,68 mld zł, czyli o 0,75 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2019 roku. Zatem podczas gdy produkcja trzody chlewnej w Polsce się kurczy, zza granicy przywozimy coraz więcej mięsa wieprzowego.

Jak informuje firma Gobarto Hodowca Sp. z o.o., import mięsa kosztował nas, w zależności od miesiąca, średnio od 8,46 do 10,59 zł/kg, a więc wcale nie tanio…

reklama
baner SDF
reklama
Baner podcasty

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI