Rentowność produkcji trzody chlewnej na Ukrainie kształtuje się na poziomie 200%. Gdy resztki i odpady z produkcji przeznaczone zostaną na bioetanol, ten zysk podwaja się.
– Przemysł trzody chlewnej od dwóch lat osiąga rentowność na poziomie 200%. Jeśli do tego dodać wykorzystanie resztek i odpadów do przetworzenia na bioetanol, zysk podwaja się – powiedział szef Stowarzyszenia Przemysłu Mięsnego i Centrum Efektywności Hodowli Mykoła Babenko.
Ukraina zwiększa produkcję trzody chlewnej
Ukraińscy rolnicy w ciągu ostatnich dwóch lat zwiększyli produkcję trzody chlewnej. Dyrektor Departamentu Rozwoju Rolnictwa ukraińskiego Ministerstwa Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Ihor Vishtak stwierdził, że produkcja trzody chlewnej ma najlepsze perspektywy wśród zwierząt gospodarskich, ponieważ możliwe jest zwiększenie liczby świń w krótkim czasie. Przewiduje, że w tym roku Ukraina zmniejszy import i zwiększy produkcję krajową.

Słabnący popyt wewnętrzny wymusza eksport
Jednocześnie szef grupy eksportowej Stowarzyszenia „Przemysł Mięsny”, założyciel spółki „Agro-Invest” LLC Ihor Lachowski zauważa, że w wyniku wojny bardzo wielu Ukraińców opuściło kraj, w związku z czym spadł popyt wewnętrzny na wieprzowinę. Jeśli dochodowość produkcji ma zostać utrzymana, Ukraina musi wesprzeć producentów i zwiększyć eksport.
źródło: Kurkul