O możliwości wytwarzania destylatów owocowych i nalewek w Polsce dyskutowano 24 listopada podczas obrad Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Obecnie, jak zapowiedział Jacek Bogucki, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, trwają prace nad projektem ustawy o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz niektórych innych ustaw. Proponowane zmiany mają uprościć procedurę potwierdzającą spełnianie warunków do prowadzenia działalności.
W aktualnym stanie prawnym sprzedaż destylatów owocowych i nalewek jest w naszym kraju legalna. Jednak ze względu na to, że są to napoje alkoholowe, ich produkcja oraz obrót nimi podlegają ograniczeniom prawnym.
W obradach uczestniczył również Krzysztof Maurer, prezes Łąckiej Drogi Owocowej, który przedstawił doświadczenia krajów takich jak Czechy, Słowacja i Austria w produkcji destylatów oraz specyfikę sytuacji polskiej. Jego zdaniem głównymi problemami, jakie występują na rodzimym rynku destylatów owocowych, są: nadmierna biurokracja, skomplikowana i długotrwała procedura rejestracyjna, współistnienie dużej liczby organów nadzorujących i kontrolujących oraz jedna z najwyższych w Europie akcyza.
Komisja wysłuchała również prezentacji Zbigniewa Sierszuła, członka stowarzyszenia Polska Akademia Smaku pt. „Wytwarzanie nalewek szansą zwiększenia oferty rynkowej rolnictwa”.