Eksperci Komisji Europejskiej optymistycznie patrzą na rynek mleka i twierdzą, że po zimnej wiośnie skup mleka w UE powinien się odbudować i przynieść roczny wzrost o 0,8 proc. w 2021 roku.
Zdaniem analityków produkcja powinna osiągnąć poziom ponad 146 mln ton. Ożywienie oczekiwane jest w najbliższych miesiącach dzięki opadom deszczu w maju, które miały wpływ na jakość i dostępność trawy.
W ocenie analityków produkcja sera i masła w UE nieznacznie wzrośnie w 2021 r., odpowiednio o 0,8 proc. (ponad 86 tys. ton) i 1 proc. (około 23 tys. ton). Jak podaje KE ponowne otwarcie usług gastronomicznych w UE powinno wspierać konsumpcję sera i masła, która może w tym roku wzrosnąć o 1 proc.
Oczekuje się, że produkcja świeżych produktów mlecznych w UE pozostanie stabilna. W ocenie ekspertów wynika to przede wszystkim ze stabilnej produkcji mleka spożywczego, na które wraz ze śmietaną nadal jest popyt w Chinach.