Produkcja mleka w Unii na stabilnym poziomie

fot.; S. Skrzysz

Eksperci Komisji Europejskiej optymistycznie patrzą na rynek mleka i twierdzą, że po zimnej wiośnie skup mleka w UE powinien się odbudować i przynieść roczny wzrost o 0,8 proc. w 2021 roku.

Zdaniem analityków produkcja powinna osiągnąć  poziom ponad  146 mln ton.  Ożywienie oczekiwane jest w najbliższych miesiącach  dzięki opadom deszczu w maju, które miały wpływ na jakość i dostępność trawy.

W ocenie analityków produkcja sera i masła w UE nieznacznie wzrośnie w 2021 r., odpowiednio o 0,8 proc. (ponad 86 tys. ton) i 1 proc. (około 23 tys. ton). Jak podaje KE ponowne otwarcie usług gastronomicznych w UE powinno wspierać konsumpcję sera i masła, która może w tym roku wzrosnąć o 1 proc.

Oczekuje się, że produkcja świeżych produktów mlecznych w UE pozostanie stabilna. W ocenie ekspertów wynika to przede wszystkim ze stabilnej produkcji mleka spożywczego, na które wraz ze śmietaną nadal jest popyt w Chinach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności