Produkcja drobiarska w Niemczech

0
452

Obawy przed ptasią grypą przyspieszyły spadek cen mięsa drobiu w Niemczech.


W ciągu pierwszych czterech miesięcy bieżącego roku producenci otrzymywali za 1 kilogram brojlera o 5 eurocentów mniej niż w 2005 r. Ceny uzyskiwane za indyki i nioski wycofane z produkcji spadły o 1 eurocent. Ceny zmniejszyły się nawet w porównaniu z 2001 r. W 2006 r. cena uzyskiwana przez producenta brojlera o masie 1,5 kg wynosi 0,67 euro za 1 kg żywej wagi. W wypadku brojlera o masie 1,7 kg jest to 0,64 euro. Obie te ceny są o 10 eurocentów mniejsze niż w 2001 r. O 15 eurocentów spadły też ceny indyczek i o 16 eurocentów ceny indorów. Obecnie wynoszą one w wypadku indyczek 0,88 euro za 1 kg żywej wagi, a w wypadku indorów – 0,97 euro. W największym stopniu zmniejszyły się ceny niosek wycofywanych z produkcji. Spadły one z 0,19 euro do 0,04 euro. Ostatnio zaś producenci muszą dopłacać 1 eurocent/kg, aby kury zostały zabrane do rzeźni. Jednak produkcja jaj na fermach liczących ponad 3 tys. niosek rośnie. W 2005 r. zwiększyła się o 0,4% i wyniosła 9,25 mld. Tylko w Szlezwiku-Holsztynie, Dolnej Saksonii, Bawarii i Saksonii-Anhalt produkcja jaj spadła. W Dolnej Saksonii spadek ten wyniósł 3%, ale w dalszym ciągu jest ona landem wiodącym w produkcji jaj.

(Agra Europe 2006, nr 2210, s. M/2)
W.M. N

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności