fbpx
Strona głównaPozostałeProdukcja drobiarska w Niemczech

Produkcja drobiarska w Niemczech

Obawy przed ptasią grypą przyspieszyły spadek cen mięsa drobiu w Niemczech.


W ciągu pierwszych czterech miesięcy bieżącego roku producenci otrzymywali za 1 kilogram brojlera o 5 eurocentów mniej niż w 2005 r. Ceny uzyskiwane za indyki i nioski wycofane z produkcji spadły o 1 eurocent. Ceny zmniejszyły się nawet w porównaniu z 2001 r. W 2006 r. cena uzyskiwana przez producenta brojlera o masie 1,5 kg wynosi 0,67 euro za 1 kg żywej wagi. W wypadku brojlera o masie 1,7 kg jest to 0,64 euro. Obie te ceny są o 10 eurocentów mniejsze niż w 2001 r. O 15 eurocentów spadły też ceny indyczek i o 16 eurocentów ceny indorów. Obecnie wynoszą one w wypadku indyczek 0,88 euro za 1 kg żywej wagi, a w wypadku indorów – 0,97 euro. W największym stopniu zmniejszyły się ceny niosek wycofywanych z produkcji. Spadły one z 0,19 euro do 0,04 euro. Ostatnio zaś producenci muszą dopłacać 1 eurocent/kg, aby kury zostały zabrane do rzeźni. Jednak produkcja jaj na fermach liczących ponad 3 tys. niosek rośnie. W 2005 r. zwiększyła się o 0,4% i wyniosła 9,25 mld. Tylko w Szlezwiku-Holsztynie, Dolnej Saksonii, Bawarii i Saksonii-Anhalt produkcja jaj spadła. W Dolnej Saksonii spadek ten wyniósł 3%, ale w dalszym ciągu jest ona landem wiodącym w produkcji jaj.

(Agra Europe 2006, nr 2210, s. M/2)
W.M. N

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.