Produkcja cukru znacznie spadnie

Zapasy końcowe cukru w Unii Europejskiej w bieżącym sezonie mają spaść prawie o połowę. Powód…? Mniejszy areał upraw buraków cukrowych, spadek plonowania, a co za tym idzie, również zmniejszenie produkcji cukru.

Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich (DG AGRI) oszacowała w swojej jesiennej prognozie unijne zbiory buraków cukrowych w UE w bieżącym sezonie. Według ekspertów mają one być na poziomie 97,6 mln ton, co oznacza spadek w relacji rocznej o 16%.
Powierzchnia upraw buraków cukrowych zmniejszyła się w tym roku o 13% – do 1,4 mln hektarów, a ich plonowanie ma być mniejsze o 2% (średnio 69,2 t/ha). Z powyższych danych wynika, że produkcja cukru również spadnie i w sezonie 2015/16 ma wynieść 15,3 mln ton, (-21% w porównaniu do ubiegłego roku). Spowoduje to wzrost importu, również o ok. 20% – do 3,5 mln ton.

Całkowite zużycie w Unii Europejskiej oszacowano na 19,2 mln ton, w tym 2,1 mln ton na cele przemysłowe. Według analiz, zużycie ogółem zmniejszy się o 1%, podobnie jak spożycie (przemysł spożywczy i konsumpcja indywidualna). Eksport ma być stabilny. Zapasy końcowe DG AGRI oszacowała na 2,2 mln ton, czyli o 45% mniej niż rok wcześniej.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności