Pracownicy uboju i rozbioru poszukiwani

Jak zapowiada firma IPF Group specjalizuje się w rekrutacji i organizacji zatrudnienia na rynku krajowym oraz na rynkach zagranicznych, w tym w szczególności w outsourcingu pracowników fizycznych w przyszłym roku na pewno nie zabraknie pracy dla pracowników zakładów mięsnych.

Wykrawacze, pracownicy uboju i rozbioru są najczęściej poszukiwani przez zakłady mięsne. Duży popyt już w tym roku ciężko było zaspokoić pracownikami z Polski. W przyszłym eksperci IPF Group prognozują, że może być jeszcze trudniej. Dlatego coraz większy odsetek pracowników stanowią obywatele Ukrainy.

Ostatnio zgłaszają się do nas firmy, które jeszcze niedawno wcale nie zamierzały zatrudniać obcokrajowców. Jednak sytuacja rynkowa zrewidowała ich postawę. W sytuacji, gdy pracy jest dużo, a pracowników mało, zatrudnienie osób z krajów sąsiadujących jest najlepszą alternatywą. Z naszych obserwacji i doświadczeń wynika, że Ukraińcy są najczęściej zatrudniani właśnie w branżach produkcyjnych, w tym głownie w spożywczej czy mięsnej, czyli tam, gdzie deficyty są największe – mówi Mariusz Dolata z IPF Group.

Źródło: IPF Group