Polska jest wiceliderem handlu miodem w Unii Europejskiej. Ośrodek jeszcze bardziej wzmocni naszą pozycję na rynku.
Stowarzyszenie Polska Izba Miodu (PIM) oraz Kujawsko-Pomorskie Centrum Naukowo-Technologicznym im. prof. Jana Czochralskiego (KPCNT) podpisały list intencyjny, który obu stronom otwiera nowe możliwości w zakresie innowacji i rozwoju technologii dla branży miodu. Połączyły siły, aby stworzyć innowacyjny klaster EnFoodLife. Jego celem jest wsparcie innowacji oraz transfer nowoczesnych technologii do polskiej gospodarki.
W szczególności współpraca ta obejmie obszar badania jakości i autentyczności miodu, a w dalszej kolejności – prowadzić będzie do stworzenia normy branżowej, z której korzyści odniosą przede wszystkim konsumenci.
W ramach współpracy KPCNT i PIM powstanie najnowocześniejszy ośrodek kontroli miodu w Polsce, co umożliwi precyzyjne badanie jego jakości bez potrzeby korzystania z zagranicznych laboratoriów
– Chcemy wspólnie rozwijać badania dotyczące jakości miodu i wspierać producentów w dostosowywaniu się do obowiązujących standardów. Wierzymy, że nasza współpraca przyczyni się do większej konkurencyjności polskiej branży przetwórców miodu. – mówi Prof. dr hab. Bogusław Buszewski, Prezes Zarządu KPCNT.
Na podstawie tych badań oraz na wzór innych krajów, opracowana zostanie “norma branżowa”, która – współgrając z obowiązującymi przepisami – wprowadzi najnowsze standardy jakości miodu.
– Cieszymy się z tej współpracy z KPCNT. To szansa na rozwój rynku miodu w Polsce oraz wzrost zainteresowania produktami pszczelarskimi, zarówno w kraju, jak i za granicą. – podkreśla Przemysław Rujna Sekretarz Generalny Polskiej Izby Miodu. – Wypracowanie normy branżowej, będzie swego rodzaju certyfikatem renomowanego ośrodka naukowego co dodatkowo pomoże nam ukrócić wszelkie spekulacje na temat badań miodu i zarzutów o jego fałszowanie. – dodaje Rujna.