„Poszukiwacze Smaków” to tytuł III edycji konkursu organizowanego przez zarząd Województwa Zachodniopomorskiego, którego celem jest aktywizacja młodzieży w zakresie poszukiwania produktów/potraw tradycyjnych, charakterystycznych dla danej rodziny, miejscowości, regionu. Ponadto wskazania kulinarnych odrębności kulturowych pielęgnowanych w rodzinnych domach, kultywowania tożsamości regionalnej i pielęgnowania kulinarnych więzi międzypokoleniowych.
Jak informują organizatorzy konkurs skierowany jest do uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z terenu województwa zachodniopomorskiego, których zadaniem jest udokumentowanie „smaków”, poprzez ich wyszukiwanie np. w rodzinnych dokumentach, pamiątkach, zdjęciach, literaturze, rozmowach z rodzicami, dziadkami.
Opis danego produktu, przepis, jego charakterystyczne cechy uczniowie mają przedstawić na pisemnych zgłoszeniach, a tradycję pielęgnowaną w danej rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń, potwierdzić za pomocą wyżej wymienionych materiałów źródłowych. Jednym z punktowanych elementów konkursu jest przedstawienie na współczesnym zdjęciu walorów estetycznych produktu/potrawy – czytamy w regulaminie konkursu.
Zgłoszenia należy przesyłać w terminie do 12 lutego 2016 r. na adres : Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, ul. Korsarzy 34, 70-540 Szczecin, z dopiskiem: Wydział Rolnictwa i Rybactwa, Konkurs „Poszukiwacze Smaków”.
Obi oba