Posypały się kulinarne perły

Aż cztery statuetki „Perły” – prestiżowej nagrody w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, powędrują w tym roku do wytwórców z Lubelszczyzny. W dziesięcioletniej historii „Pereł” lubelskim smakołykom przyznano w sumie 27 takich wyróżnień. To potwierdza, że w Lubelskiem naprawdę umiemy smakować życie!

Konkurs, którego organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, ma za zadanie nie tylko wyłonić i wypromować najlepsze produkty i potrawy regionalne, ale także przygotować ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności. Stąd też wiele zgłoszonych tu smakołyków trafia na prowadzoną przez ministra rolnictwa listę produktów tradycyjnych (LPT), a część z nich otrzymuje później unijny certyfikat jakości.
Krajowa Kapituła Konkursu nagrodziła w tym roku:
  • dzika pieczonego w skórze z farszem Wiesława Wójcika z Zezulina Pierwszego,
  • piernik lubelski Anny Sawy z Jabłonnej, który jest już wpisany na LPT,
  • karpia pieczonego w ziołach Gminnego Koła Aktywnych Kobiet z Fajsławic, uhonorowanego w ub.r. nagrodą „Klucz do Polskiej Spiżarni”,
  • izbickie golasy zawijane w liście chrzanowe restauracji Koncertowa z Lublina.
Na honorową nagrodę „Klucz do Polskiej Spiżarni” zasłużyło Przedsiębiorstwo Społeczne „ProBono” z Lublina za działalność na rzecz zachowania polskich tradycji kulinarnych. Wysiłki „ProBono” doceniła już wcześniej kapituła konkursu „Lider Smaku”, przyznając pierwszą nagrodę w 2012 r. za pierogi z kapustą i pieczarkami oraz dwa wyróżnienia. Założone przez Stowarzyszenie Bractwo Miłosierdzia im. Św. Brata Alberta w Lublinie przedsiębiorstwo odniosło także znaczące sukcesy w bieżącym roku. Były to pierwsze miejsca w konkursach: „Lubelska wołowina na talerzu” (za zrazy wołowe zawijane w sosie z grzybów leśnych) oraz „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” (za pierogi z podrobów). „ProBono” jest obecnie na etapie przygotowywania wniosków o wpis na listę produktów tradycyjnych pierogów z jagodami oraz z podrobami.
 
Wszystkim tegorocznym laureatom serdecznie gratulujemy sukcesu, życzymy kolejnych równie smacznych kulinarnych inspiracji oraz oczarowania zwycięskimi produktami i potrawami uczestników wielkiego finału, który odbędzie się 22 września w Poznaniu podczas targów „Smaki Regionów”.
(mat)