Poświąteczne podsumowanie

Według przeprowadzonych w ubiegłym miesiącu badan, Polacy przed świętami kupują za dużo jedzenia, a do tego nie do końca wiedzą, jak powinni przechowywać świeże owoce i warzywa, aby dłużej zachowały one świeżość. Co powinniśmy trzymać w lodówce, a czego nie…?

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin opublikowało wyniki konsumenckiego badania dotyczącego żywności. Badanie zostało przeprowadzone w grudniu 2015 roku i miało na celu sprawdzenie, gdzie Polacy dokonują przedświątecznych zakupów spożywczych, ile na nie wydają i na ile dni przed świętami wybierają się na tego typu zakupy.

Zakupy spożywcze na święta dokonywane są przede wszystkim w sklepach wielkopowierzchniowych – dyskontach (70%), super- i hipermarketach (57%). Jedna trzecia badanych wybiera się także na bazarek lub targ, nieco mniej do osiedlowego sklepu i warzywniaka.

Kupując warzywa i owoce na święta, wydajemy średnio 464zł. To ponad trzykrotnie więcej niż w okresie pozaświątecznym. Mieszkańcy wielkich miast (powyżej 500 tys. mieszkańców) wydają w tym okresie zdecydowanie więcej niż reszta – średnio 635,40zł.

Co ciekawe, niemal ¼ badanych rozpoczyna przedświąteczne zakupy spożywcze wcześniej niż 10 dni przed Bożym Narodzeniem. Niewiele mniejszy odsetek (23%) wybiera się do sklepów dopiero 3-4 dni przed Świętami. Tylko 11% dokonuje zakupów żywności na 1-2 dni przed Świętami.

Boże Narodzenie to jedno z największych i najważniejszych świąt w naszej tradycji. Obchodzimy je hucznie, zasiadamy wraz z rodziną i znajomymi przy suto zastawionym stole, kolędujemy, łamiemy się opłatkiem. Często kupujemy za dużo żywności w obawie, aby nam jej nie zabrakło. Później niestety bardzo dużo wyrzucamy – szacunkowo nawet ponad 1/3 tego co kupiliśmy. Jako konsumenci powinniśmy jednak dbać o to, żeby racjonalizować swoje zakupy i odpowiednio przechowywać żywność w gospodarstwach domowych – powiedział Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

Zakupy dokonywane z dużym wyprzedzeniem oznaczają, że musimy odpowiednio zadbać o właściwe przechowywanie żywności.

Polacy uważają, że większość warzyw i owoców powinno się trzymać poza lodówką. Błędne przekonania dotyczą w największym stopniu gruszek (65% respondentów źle przechowuje ten owoc), pomarańczy (64% nie umie ich przechowywać) i jabłek (aż 60% respondentów źle przechowuje jabłka!), które w mniemaniu zdecydowanej większości badanych powinny być przechowywane poza lodówką, choć rekomendowana dla nich temperatura wynosi zaledwie kilka stopni Celsjusza. Z kolei ogórki i cytryny źle przechowuje kolejno 50% i 42% respondentów. Produkty te powinny znajdować się poza lodówką, w temperaturze pokojowej.

Wyniki badań pokazują, że świadomość konsumentów odnośnie przechowywania owoców i warzyw w domu jest na średnim poziomie. Dobrą opcją byłoby wprowadzenie oznaczenia, zwłaszcza do sieci handlowych, z informacją, które warzywa i owoce są ciepło- a które zimnolubne. Zapewniłoby to optymalne warunki dla zminimalizowania niekorzystnych strat jakościowych podczas przechowywania w domu. Warto podkreślić, że w Polsce do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 60% badanych. Dlatego też powinniśmy w sposób racjonalny podejść do naszych planów, zakupów i optymalizować przechowywanie żywności – powiedział dr Krzysztof Rutkowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Zalecenia dotyczące przechowywania wybranych warzyw i owoców:

W lodówce

Poza lodówką

Pietruszka

Mandarynki

Marchewka

Ogórek

Kapusta

Pomidory

Buraki

Awokado

Gruszki

Banany

Pomarańcze

Czosnek

Jabłka

Cebula

Brokuł

Cytryny

Renata Struzik; źródło: PSOR