Mleko w diecie człowieka jest obecne od ponad 11 000 lat, odkąd naszym przodkom udało się udomowić zwierzęta mlekodajne, czyli krowy, owce i kozy. O zaletach mleka przekonał się już Hipokrates uważając je za najdoskonalszy i najbardziej kompletny pokarm, jaki stworzyła natura. Mleko ma, bowiem wysokie wartości odżywcze i jest istotnym elementem diety konsumentów. Jedna szklanka mleka zapewnia 28% dziennej dawki wapnia. Jest ono także ważnym źródłem witaminy D i ma wysoką zawartość tryptofanu, kluczowego aminokwasu, który poprawia, jakość snu. Dlatego warto włączyć mleko i jego produkty na stałe do naszej diety.
Polska należy obecnie do znaczących producentów mleka w Unii Europejskiej, jednocześnie mleczarstwo stanowi jeden z podstawowych sektorów polskiego rolnictwa. Szkoda tylko, że spożycie mleka w naszym kraju nadal jest zbyt niskie.
Pomorska Izba Rolnicza postanowiła zachęcić mieszkańców Pomorza do większej konsumpcji mleka i jego produktów organizując 20 września podczas XVIII Kaszubskiej Jesieni Rolniczej i Dożynek Diecezji Peplińskiej w Lubaniu Piknik Mleczny.
W trakcie imprezy, której celem było zwrócenie uwagi konsumentów, a w szczególności dzieci na istotę właściwego i zdrowego odżywiania się, miała miejsce degustacja produktów mlecznych. Uczestnicy Pikniku mieli okazje nie tylko spróbować mlecznych smakołyków, ale również otrzymać materiały promocyjne i porozmawiać o roli i walorach zdrowej żywności w codziennej diecie. Ponadto odbyło się wiele konkursów z nagrodami dla dzieci i dorosłych oczywiście o mlecznej tematyce.
Zorganizowana przez PIR ,,mleczna uczta ‘’ stanowiła znakomitą okazją do wspólnego spędzenia czasu – kosztując zdrową polską żywność w atmosferze zabawy i budowy właściwych nawyków żywieniowych wśród dorosłych i najmłodszych.
Piknik Mleczny był częścią organizowanej przez samorząd rolniczy na terenie całego kraju kampanii promującej polską żywność. Impreza została sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Mleka.